Obyčejný bílý ošatkový chléb recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 1 lžička cukr krystal 250 ml vlažná voda 21 g čerstvé droždí 500 g hladká mouka extra speciál 00
Postup Obyčejný bílý ošatkový chléb
Postup přípravy receptu
-
Do mísy robota prosejeme hladkou mouku extra speciál 00 a promícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut
Potom mísíme v robotu nejprve na rychlosti č. 1 asi 10 minut a na rychlosti č. 2 ještě 4 minuty, až dostaneme hladké, lesklé, pružné, nelepivé a poloměkké těsto, které dáme do pomoučněné kulaté ošatky, pomoučníme i vrch těsta, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu
Vykynuté těsto vyklopíme na plech vystlaný teflonovou fólií, vložíme péct do trouby vyhřáté na 230 °C, pečeme na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem při této teplotě 10 minut, teplotu snížíme na 190 °C a pečeme ještě 45 minut, přičemž na spodek trouby jsme dali hrneček s horkou vodou, aby se během pečení vytvořila pára
Upečený obyčejný bílý ošatkový chléb vybereme, necháme úplně vychladnout a až po vychladnutí pokrájíme na krajíce. Jde o jednoduchý, ale velmi chutný obyčejný chléb s měkkou střídkou a křupavou kůrkou