Obyčejné fašírky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 lžička sůl
1 ks vejce
100 g strouhanka
0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř
500 g vepřové mleté maso
3 špetky sušená majoránka
200 ml slunečnicový olej na smažení
2 ks včerejší žemle

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mleté maso, čerstvě mletý černý pepř, sůl, prolisovaný česnek, majoránku, vejce, ve vodě namočenou a vymačkanou žemli a strouhanku na zahuštění. Všechno spolu dobře smícháme do tvarovatelné hmoty a necháme asi 1 hodinu odpočívat v chladničce, aby se propojily všechny chutě

  2. Rukama, které jsme si navlhčili ve studené vodě, vytvarujeme kuličky o průměru 5 cm, které zploštíme dlaněmi a fašírky obalíme ve strouhance. Fašírky smažíme v rozehřátém oleji na středním plameni z obou stran asi 4 - 5 minut do pěkné červeno-hnědé barvy. Fašírky vybereme z pánve a dáme odsát na papírovou kuchyňskou utěrku od přebytečného tuku

  3. Obyčejné fašírky podáváme horké se šťouchanými brambory a salátem k obědu i večeři. Fašírky jsou výborné i za studena s čerstvým domácím chlebem a sladkokyselými nakládanými domácími okurkami nebo se sezónní zeleninou. Fašírky můžeme brát i s sebou do práce či na výlet, případně dát dětem ke svačině do školy

  4. Na fašírky můžeme odkládat různé odřezky z vykostěného masa či jiné zbytky, které jinak nepoužijeme a potom je rozemeleme. Odřezky mám vždy po ruce v mrazáku. Samozřejmě můžeme koupit vhodné maso u řezníka a dát rozemlít před vámi nebo koupit už namleté maso v obchodech. Kořenění masa může být různé a velmi variabilní

  5. Fašírky jsou jednoduché, nenáročné a rychle chutné jídlo, které můžeme podávat jako samostatný hlavní chod nebo k bramborové omáčce, špenátu či jiným zeleninovým omáčkám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!