Obyčejné fašírky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 1 lžička sůl 1 ks vejce 100 g strouhanka 0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř 500 g vepřové mleté maso 3 špetky sušená majoránka 200 ml slunečnicový olej na smažení 2 ks včerejší žemle
Postup Obyčejné fašírky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mleté maso, čerstvě mletý černý pepř, sůl, prolisovaný česnek, majoránku, vejce, ve vodě namočenou a vymačkanou žemli a strouhanku na zahuštění. Všechno spolu dobře smícháme do tvarovatelné hmoty a necháme asi 1 hodinu odpočívat v chladničce, aby se propojily všechny chutě
Rukama, které jsme si navlhčili ve studené vodě, vytvarujeme kuličky o průměru 5 cm, které zploštíme dlaněmi a fašírky obalíme ve strouhance. Fašírky smažíme v rozehřátém oleji na středním plameni z obou stran asi 4 - 5 minut do pěkné červeno-hnědé barvy. Fašírky vybereme z pánve a dáme odsát na papírovou kuchyňskou utěrku od přebytečného tuku
Obyčejné fašírky podáváme horké se šťouchanými brambory a salátem k obědu i večeři. Fašírky jsou výborné i za studena s čerstvým domácím chlebem a sladkokyselými nakládanými domácími okurkami nebo se sezónní zeleninou. Fašírky můžeme brát i s sebou do práce či na výlet, případně dát dětem ke svačině do školy
Na fašírky můžeme odkládat různé odřezky z vykostěného masa či jiné zbytky, které jinak nepoužijeme a potom je rozemeleme. Odřezky mám vždy po ruce v mrazáku. Samozřejmě můžeme koupit vhodné maso u řezníka a dát rozemlít před vámi nebo koupit už namleté maso v obchodech. Kořenění masa může být různé a velmi variabilní
Fašírky jsou jednoduché, nenáročné a rychle chutné jídlo, které můžeme podávat jako samostatný hlavní chod nebo k bramborové omáčce, špenátu či jiným zeleninovým omáčkám.