Strouhaná zeleninová polévka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 1 hrst hrášek 2 - 3 stroužky česnek 2 lžíce olej sůl 1 ks cibule 1/4 ks celer 1,5 - 2 l voda 1/4 ks pórek 2 ks mrkev 1 ks petržel 2 snítky libeček 2 lístky bobkový list 3 kuličky nové koření 1/2 ks kedluben 2 snítky čerstvá petrželka 3 kuličky celý černý pepř
Postup Strouhaná zeleninová polévka
Postup přípravy receptu
-
Kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev) oškrábeme a nastrouháme na hrubém struhadle, stejně tak oloupaný kedluben. Cibuli oloupeme a necháme v celku. Pórek očistíme a čtvrtku nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Petržel s libečkem opláchneme a nadrobno nasekáme, případně dáme do polévky celé snítky a po uvaření je vyjmeme
V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme pórek a skoro dozlatova osmahneme. Přidáme nastrouhanou zeleninu a za občasného promíchání orestujeme. Zeleninu zalijeme horkou vodou, přidáme celou cibuli, sůl, koření, bylinky a přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme zhruba 10 minut. Poté přidáme mražený hrášek, česnek a ještě 5 minut povaříme. Poté strouhanou zeleninovou polévku podle potřeby dochutíme a máme hotovo. Cibuli, kuličky koření a bobkový list před podáváním vyjmeme
Strouhaná zeleninová polévka nejlépe chutná horká s čerstvým chlebem, ale i samotná je výborná a postačí.