Strouhaná bramborová polévka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 1 - 2 stroužky česnek sůl 1 lžíce majoránka 3 - 4 ks mrkev vegeta 1 lžička libeček 1 ks velká cibule 3 ks velké brambory 2 ks kedluben 1 lžička mletý kmín 1 - 2 lžíce máslo nebo olej čerstvě mletý pepř tekuté polévkové koření hotová světlá jíška 1,5 kelímek krémovitá zakysaná smetana 1,5 l voda nebo slabý vývar
Postup Strouhaná bramborová polévka
Postup přípravy receptu
-
Veškerou zeleninu si nejprve očistíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, mohou být i větší. Brambory a kedluben oloupeme, mrkev oškrábeme a vše nastrouháme na jemném struhadle
Na pánvi rozehřejeme máslo nebo olivový olej a cibulku dozlatova osmahneme. Potom zaprášíme sladkou paprikou, vsypeme nastrouhanou zeleninu, promícháme a zalijeme vodou či připraveným zeleninovým vývarem. Přidáme sůl, pepř, mletý kmín, vegetu nebo tekuté polévkové koření a lžičku libečku. Přikryjeme pokličkou a vaříme asi 20 minut. Do polévky přidáme hustou zakysanou smetanu, doplníme majoránkou a podle potřeby ještě dosolíme, dopepříme. Necháme opět provařit asi 5 minut. V závěru strouhanou polévku zahustíme hotovou světlou jíškou, přimícháme prolisovaný česnek a necháme probublat
Strouhanou bramborovou polévku rozdělíme do talířů nebo misek, ozdobíme zelenou bylinkou a podáváme. Ještě lepší je proleželá na druhý den.