Artyčoky s maltskou omáčkou recept
Apetit Recepty salátySuroviny na recept
- sůl 180 g máslo 3 ks žloutek 3 lžíce voda sůl a pepř 2-3 lžíce citronová šťáva 4 ks velký artyčok 2 ks volečko citronu 1 ks krvavý pomeranč hoblinky pomerančové kůry
Postup Artyčoky s maltskou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu a vložíme do ní kolečka citronu. Z artyčoků odlomíme stonky a spodní části, aby artyčoky mohly na talířích stát
Artyčoky zvolna vaříme 20 - 25 minut, dokud z nich nelze snadno odlamovat jednotlivé listy
Připravíme omáčku: Z dobře omytého pomeranče ostrouháme a vymačkáme 2 žlíce šťávy. V rendlíku rozehřejeme máslo
Do mísy dáme vodu a 2 lžíce citronové šťávy. Mísu postavíme nad rendlík s vroucí vodou a zahříváme, dokud se směs neprohřeje
Do směsi vešleháme žloutky a prohřejeme je. Tenkým praménkem přilijeme za stálého šlehání horké máslo. Vznikne tak hustá, hladká omáčka
Vmícháme do ní pomerančovou kůru a šťávu. Podle chuti osolíme a opepříme, případně přidáme citronovou šťávu a odstavíme
Artyčoky rozdělíme na talíře, doplníme miskou maltské omáčky ozdobené pomerančovou kůrou a podáváme
RADA JAK NATO: Z artyčoků postupně odlamujeme listy, dokud nedojdeme k tenkým fialovým lístkům, které se nekonzumují. Spodní část každého listu namočíme do omáčky a zuby z ní stáhneme dužnatou část. Střední jádro listů a vláknité srdíčko odstraníme, spodní část artyčoku lze konzumovat vidličkou a nožem
Zdroj: Slovart.cz