Královská bábovka s ořechy recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 4 ks vejce 1 lžíce rum cukr moučka 1,5 balíček vanilkový cukr hladká mouka 50 g mandlové plátky 300 g polohrubá mouka tuk na vymazání 1 lžíce citronová šťáva 1 dl vlažná voda 2 hrstě vlašské ořechy hrubá mouka na vysypání 1/2 dl sezamový olej 1 balíček kypřící prášek do perníku 150 g třtinový cukr 1/2 - 1 dl ořechový olej 100 g kvalitní čokoláda
Postup Královská bábovka s ořechy
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme "náplň". Nasekáme vlašské ořechy a nalámeme čokoládu. Zlehka obalíme v hladké mouce, ale nemusí být
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Mouku promícháme s práškem do perníku
Žloutky dáme do velké mísy, přidáme třtinový cukr, vanilkový cukr a olej. Krátce našleháme. Ke směsi přimícháme vlažnou vodu, rum a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Dobře zamícháme. Těsto zahustíme připravenou moukou a nakonec zlehka vmícháme bílkový sníh. Přidáme ořechy, mandlové plátky a čokoládu
Během přípravy těsta na královskou bábovku si vymažeme bábovkovou formu máslem nebo jiným tukem a vysypeme hrubou moukou. S vymazáním si dáme práci, aby se nám bábovka dobře vyklápěla. Troubu předehřejeme na 175 °C
Těsto vlijeme do formy, přikryjeme alobalem a dáme péct. Bábovku pečeme prvních 30 minut přikrytou alobalem. Poté alobal odstraníme a ještě asi 20 minut dopékáme. Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, je královská bábovka hotová
Královskou bábovku s ořechy necháme trochu vychladit, vyklopíme opatrně z formy a před porcováním ji můžeme pocukrovat. Nejlepší je na druhý den (trochu odleželá).