Královský čokoládový dort recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

3 ks vejce
120 g máslo
30 g máslo
200 g čokoláda na vaření
100 g cukr moučka
40 g hladká mouka
150 ml smetana ke šlehání
máslo na vymazání
20 g třtinový cukr
mouka na vysypání
mandle nebo ořechy
150 g kvalitní hořká čokoláda
100 g mleté mandle nebo ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Mleté mandle nebo ořechy smícháme se třtinovým cukrem a moukou. Změklé nebo rozpuštěné máslo ušleháme s moučkovým cukrem do pěny (2 lžíce cukru si odložíme). Poté přidáme rozpuštěnou čokoládu. Použijeme čokoládu s co nejvyšším obsahem kakaa. Do směsi postupně zašleháme žloutky. Z bílků a 2 lžic cukru ušleháme tuhý sníh. Jednu třetinu bílků jemně vmícháme do čokoládové směsi, přidáme směs z mouky a mandlí a nakonec zapracujeme pomocí vařečky i zbytek bílkového sněhu

  2. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a necháme péct asi 30 minut podle typu trouby

  3. Mezitím si připravíme polevu. Smetanu ve vodní lázni přivedeme k varu a vmícháme čokoládu, kterou necháme rozpustit. Až teď přidáme máslo a za stálého míchání připravíme hustou polevu

  4. Čokoládový dort po vytáhnutí z trouby necháme vychladnout, přelijeme polevou a necháme lehce ztuhnout. Na ozdobu můžeme posypat mandle, ořechy nebo čokoládovými hoblinkami. Královský čokoládový dort nakrájíme na trojúhelníčky a podáváme ke kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!