Královský moučník recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 250 g máslo rum 30 g kakao 2 ks žloutek 5 ks žloutek 250 ml mléko 6 lžic voda 6 ks bílek 50 g cukr krupice 200 g cukr krupice 1 ks vanilkový cukr 360 g polohrubá mouka 50 g strouhané ořechy 100 g čokoládová poleva 30 g 100% tuk 360 g máslo nebo Hera 1 ks vanilkový pudinkový prášek
Postup Královský moučník
Postup přípravy receptu
-
Bílé těsto: Mouku, máslo nebo Heru, žloutky a vodu zpracujeme v těsto. Zpracované těsto rozdělíme na polovinu. Z první poloviny těsta vyválíme placku a dáme na plech, na kterém je pečící papír. Vyválenou placku propícháme vidličkou a dáme upéct do žluta. Teplota trouby by měla být 180 °C
Druhou polovinu těsta vyválíme na placku a dáme na druhý plech s pečícím papírem a na tuto placku dáme druhé černé těsto. Dáme upéct. Příprava černého těsta: Dáme vyšlehat žloutky s 2/3 cukru do husté pěny. Bílky trochu vyšleháme přidáme 1/3 cukru a došleháme do tuha. Žloutkovou pěnu a vyšlehané bílky opatrně smícháme dohromady a přidáme nastrouhané ořechy, do kterých jsem zamíchali kakao. Promícháme a nalijeme na druhé těsto, rozetřeme a dáme upéct. Po upečení dáme vychladit
Připravíme si krém. Dáme vařit 2/3 mléka a cukr, v 1/3 mléka rozmícháme pudink, nalijeme do vařícího mléka a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Necháme vychladit, aby se neutvořil škraloup, posypeme pudink vanilkovým cukrem. Do vychladlého pudinku zašleháme změklé máslo. Pudink a máslo by měly mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Do krému můžeme přidat podle chuti trochu rumu
Krém dáme na vychladlý upečený žluto-černý korpus, rozetřeme a opatrně přiklopíme žlutou plackou. Pozor, je křehká ráda se láme
Příprava polevy: Čokoládovou polevu rozlámeme a dáme rozehřát do vodní lázně. Je-li poleva příliš hustá, rozředíme ji 100% tukem. Rozehřátou polevou přestříkáme moučník Dáme ztuhnout do lednice
Druhý den nakrájíme královský moučník na řezy.