Křehký jablečný štrůdl recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 ks vejce
200 g cukr moučka
1 ks vanilkový cukr
600 g polohrubá mouka
1 ks kypřící prášek do pečiva
250 g máslo nebo hera
náplň
1 hrst rozinky
2 lžičky skořice mletá
0 kg strouhaná jablka
na potření
1 ks rozšlehané vejce

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme všechny suroviny potřebné k přípravě těsta. Až těsto bude držet pohromadě, vyklopíme jej na vál a těsto hněteme ručně. Pokud bude těsto lepit, můžeme přisypat ještě trochu mouky. Vypracujeme hladké těsto a dáme na chvíli odpočinout.

  2. Jablka nastrouháme na hrubo a necháme okapat ze šťávy. Přidáme vanilkový cukr, skořici a rozinky.

  3. Vezmeme si velký sáček (možno použít velký - např. rozstřihnutý mikrotenový). Trochu navlhčíme pracovní desku, natáhneme na ni rozstřihnutý sáček a vyrovnáme jej.Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu dáme na sáček, přikryjeme ho zbylou částí sáčku a vyválíme placku o tloušťce zhruba 5 mm.

  4. Vrchní část sáčku sejmeme, na těsto poklademe strouhaná jablka a pomocí sáčku srolujeme štrůdl. Těsto na bocích přeložíme a pomocí sáčku přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Musíme pracovat opatrně, jelikož těsto je velmi křehké a mohlo by se roztrhnout.

  5. Štrůdl potřeme rozšlehaným vejcem a stejným způsobem zhotovíme i druhou rolku.

  6. Křehký jablečný štrůdl pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C 40 - 45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!