Křehký jablečný štrůdl recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 2 ks vejce 200 g cukr moučka 1 ks vanilkový cukr 600 g polohrubá mouka 1 ks kypřící prášek do pečiva 250 g máslo nebo hera náplň 1 hrst rozinky 2 lžičky skořice mletá 0 kg strouhaná jablka na potření 1 ks rozšlehané vejce
Postup Křehký jablečný štrůdl recept
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme všechny suroviny potřebné k přípravě těsta. Až těsto bude držet pohromadě, vyklopíme jej na vál a těsto hněteme ručně. Pokud bude těsto lepit, můžeme přisypat ještě trochu mouky. Vypracujeme hladké těsto a dáme na chvíli odpočinout.
Jablka nastrouháme na hrubo a necháme okapat ze šťávy. Přidáme vanilkový cukr, skořici a rozinky.
Vezmeme si velký sáček (možno použít velký - např. rozstřihnutý mikrotenový). Trochu navlhčíme pracovní desku, natáhneme na ni rozstřihnutý sáček a vyrovnáme jej.Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu dáme na sáček, přikryjeme ho zbylou částí sáčku a vyválíme placku o tloušťce zhruba 5 mm.
Vrchní část sáčku sejmeme, na těsto poklademe strouhaná jablka a pomocí sáčku srolujeme štrůdl. Těsto na bocích přeložíme a pomocí sáčku přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Musíme pracovat opatrně, jelikož těsto je velmi křehké a mohlo by se roztrhnout.
Štrůdl potřeme rozšlehaným vejcem a stejným způsobem zhotovíme i druhou rolku.
Křehký jablečný štrůdl pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C 40 - 45 minut.