Krémová papriková polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 g máslo
2 ks cibule
1 lžička libeček
70-80 g hladká mouka
500 g červená paprika
5 dl zeleninový vývar
1 dl smetana ke šlehání
1 lžička mletá sladká paprika
1 dl rajčatové pyré
podle chuti
sůl
mletý barevný pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibule oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Rozehřejeme máslo a cibuli na něm orestujeme. Posypeme sladkou paprikou, hladkou moukou a zlehka opražíme. Hrnec s jíškou odstavíme z ohně a za stálého míchání přilijeme zeleninový vývar, přisypeme libeček, přičemž stále šleháme metličkou, aby se z mouky neutvořily hrudky. Základ na paprikovou polévku necháme asi 5 minut povařit.

  2. Mezitím si připravíme papriky. Zbavíme je stopek a jadérek, umyjeme je, nakrájíme na drobno a rozmixujeme. Smetanu ušleháme do polotuhé konzistence.

  3. Rozmixované papriky a rajčatové pyré vmícháme do polévky a znovu rozmixujeme. Pár minut prohříváme, ale už nevaříme. Paprikovou polévku osolíme a okořeníme mletým barevným pepřem, na závěr vmícháme ušlehanou smetanu a máme hotovo.

  4. Krémovou paprikovou polévku podáváme horkou s oblíbeným pečivem. Chutná i s krutonky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!