Krnovské pikantní houstičky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 ks žloutek
2 lžíce mléko
sezam
3 špetky chilli
mák
500 g polohrubá mouka
kari koření
0,75 hrnků vlažná voda
celý pepř
drcený kmín
koření na pečené kuře
1 balíček sušené droždí
100 g rozpuštěné sádlo
slunečnicová semínka
lněné semínko

Postup přípravy receptu

  1. Polohrubou mouku vsypeme do mísy, přidáme chilli, sušené droždí (celý balíček, ale pokud máme balení na kilo mouky použijeme polovinu sáčku), vlažnou vodu, rozpuštěné vlažné sádlo a sůl. Zpracujeme těsto a pod utěrkou necháme hodinku kynout

  2. Těsto znovu trochu propracujeme, aby se nám zpevnilo. Utrhneme si stejné kousky. Já kousky odvažuji, na pletýnky 85 g těsta. Mohou být samozřejmě menší nebo naopak větší. Z kousků vyválíme pramínek těsta a zapleteme pletýnku. Kdo neumí plést z jednoho pramene, uplete copánek ze tří pramenů. Houstičky dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou kynout asi 40 minut

  3. Rozmícháme si žloutek se dvěma lžícemi mléka na potření. Kdo má alergii na mléko nebo žloutky, potře pletýnky rozpuštěným sádlem. Potřeme je a posypeme semínky podle chuti (sezamové, lněné či slunečnicové semínko, mák, kmín) Nameleme si trošku čerstvého pepře, první polovinu posypeme pepřem s kari kořením a druhou polovinu kořením na pečené kuře. Musíme dodržet postup, protože pokud použijeme nejprve koření, tak semínka nám nebudou na pletýnkách držet

  4. Pečeme 25 - 30 minut podle trouby a velikosti pletýnek

  5. Krnovské pikantní houstičky podáváme podle chuti k různým pokrmům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!