Krnovské pikantní houstičky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 1 ks žloutek 2 lžíce mléko sezam 3 špetky chilli mák 500 g polohrubá mouka kari koření 0,75 hrnků vlažná voda celý pepř drcený kmín koření na pečené kuře 1 balíček sušené droždí 100 g rozpuštěné sádlo slunečnicová semínka lněné semínko
Postup Krnovské pikantní houstičky
Postup přípravy receptu
-
Polohrubou mouku vsypeme do mísy, přidáme chilli, sušené droždí (celý balíček, ale pokud máme balení na kilo mouky použijeme polovinu sáčku), vlažnou vodu, rozpuštěné vlažné sádlo a sůl. Zpracujeme těsto a pod utěrkou necháme hodinku kynout
Těsto znovu trochu propracujeme, aby se nám zpevnilo. Utrhneme si stejné kousky. Já kousky odvažuji, na pletýnky 85 g těsta. Mohou být samozřejmě menší nebo naopak větší. Z kousků vyválíme pramínek těsta a zapleteme pletýnku. Kdo neumí plést z jednoho pramene, uplete copánek ze tří pramenů. Houstičky dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou kynout asi 40 minut
Rozmícháme si žloutek se dvěma lžícemi mléka na potření. Kdo má alergii na mléko nebo žloutky, potře pletýnky rozpuštěným sádlem. Potřeme je a posypeme semínky podle chuti (sezamové, lněné či slunečnicové semínko, mák, kmín) Nameleme si trošku čerstvého pepře, první polovinu posypeme pepřem s kari kořením a druhou polovinu kořením na pečené kuře. Musíme dodržet postup, protože pokud použijeme nejprve koření, tak semínka nám nebudou na pletýnkách držet
Pečeme 25 - 30 minut podle trouby a velikosti pletýnek
Krnovské pikantní houstičky podáváme podle chuti k různým pokrmům.