Briošky na domácí hamburgery recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 1 ks vejce 170 ml voda 1 lžička cukr krupice 20 ml olivový olej 275 g hladká mouka 1/2 balení sušené droždí sezamová semínka 1 lžička voda na potření
Postup Briošky na domácí hamburgery
Postup přípravy receptu
-
Do misky odvážíme mouku, po okrajích osolíme a dáme i olej. Uprostřed vytvoříme důlek, nasypeme sušené droždí (můžeme zaměnit za čerstvé droždí, ze kterého necháme předem vzejít kvásek) a lžičku cukru. Od středu zamícháme, přidáme teplou vodu (ne horkou), polovinu rozšlehaného vejce a vymísíme lepivější těsto. Poprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a těsto na briošky necháme na teplém místě kynout cca hodinu. Pokud máme doma domácí pekárnu či hnětač, můžeme si usnadnit práci, těsto bude také ještě nadýchanější
Po nakynutí rozdělíme těsto na 5 dílů a vytvoříme bochánky - domácí brišky. Pokud se těsto lepí, lehce podsypáváme moukou
Bochánky přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě 20 - 30 minut kynout přikryté utěrkou. Poté potřeme mašlovačkou zbylým rozkvedlaným vajíčkem se lžičkou vody a můžeme posypat sezamem
Briošky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 10 - 15 minut dozlatova
Po vytažení z trouby ihned přikryjeme utěrkou a necháme je pod ní vychladnout
Briošky na domácí hamburgery můžeme proříznout zoubkovaným nožem v polovině a naplnit oblíbenými ingrediencemi na hamburger.