Kroucený věnec s nutellou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 150 g máslo 2 ks žloutek 250 ml mléko bílek 6 lžic cukr moučka 1 lžička cukr krystal olej na vymazání 42 g čerstvé droždí nutella 26 lžic hladká mouka extra speciál
Postup Kroucený věnec s nutellou
Postup přípravy receptu
-
Prosátou hladkou mouku promícháme se špetkou soli a cukrem moučka. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout v teple asi 15 minut
Přidáme vaječné žloutky, čerstvé změklé máslo pokrájené na plátky a robotem vypracujeme vláčné lesklé měkčí pružné těsto, které jemně posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout v teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu
Vykynuté těsto vyklopíme na nepomoučněnou desku, netřeba podsypávat moukou, protože těsto nelepí a výborně se s ním pracuje. Těsto rozválíme do obdélníku o velikosti asi 30 x 50 cm a o tloušťce asi 1 mm a rovnoměrně potřeme po celé ploše nutellou tak, že po obvodu necháme volný pás asi 5 cm a svineme na těsno do závinu. Závin ve středu ohneme na polovinu a spleteme na jednoduchý vrkoč
Vrkoč vložíme do olejem vymazané rozevírací dortové formy o průměru 24 cm, která má ve středu široký komín. Vrkoč obtočíme okolo komínu do kruhu a oba jeho konce spojíme stlačením, čímž vznikne věnec
Povrch věnce potřeme bílkem, bez dalšího kynutí vložíme péct do trouby vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 35 minut při této teplotě. Upečený kroucený věnec vybereme z trouby, necháme chladnout ve formě asi 10 minut, vybereme z formy a necháme na mřížce úplně vychladnout
Kroucený věnec s nutellou pokrájíme na porce a servírujeme k dobré kávě, horkému kakau nebo horkému čaji.