Chutný hovězí guláš recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek sůl 1 lžíce majoránka 500 g cibule 3 lžíce sádlo 500 g hovězí maso 1 lžíce mletý kmín 1 lžíce rajský protlak 2 lžíce mletá sladká paprika mletý černý pepř
Postup Chutný hovězí guláš
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Hovězí maso nakrájíme na kousky
V hrnci rozehřejeme sádlo a nakrájenou cibuli na něm orestujeme dohněda. Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla. Potom přidáme kousky masa, ze všech stran je opečeme a dobře mícháme. Když je maso orestované, osolíme (asi 10 špetek soli) a opepříme. Přidáme lžíci rajského protlaku, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody (asi 2 dl). Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě
Guláš stále hlídáme, občas promícháváme a přiléváme vodu po menším množství. Po asi hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku. Hovězí guláš povaříme ještě asi 10 minut. Guláš nemusíme a ani bychom neměli zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Jediné povolené zahušťovadlo je v případě potřeby chlebová strouhanka
Chutný hovězí guláš podáváme posypaný čerstvě nakrájenou cibulí nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráky nebo těstovinami.