Chutný hovězí guláš recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
sůl
1 lžíce majoránka
500 g cibule
3 lžíce sádlo
500 g hovězí maso
1 lžíce mletý kmín
1 lžíce rajský protlak
2 lžíce mletá sladká paprika
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Hovězí maso nakrájíme na kousky

  2. V hrnci rozehřejeme sádlo a nakrájenou cibuli na něm orestujeme dohněda. Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla. Potom přidáme kousky masa, ze všech stran je opečeme a dobře mícháme. Když je maso orestované, osolíme (asi 10 špetek soli) a opepříme. Přidáme lžíci rajského protlaku, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody (asi 2 dl). Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě

  3. Guláš stále hlídáme, občas promícháváme a přiléváme vodu po menším množství. Po asi hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku. Hovězí guláš povaříme ještě asi 10 minut. Guláš nemusíme a ani bychom neměli zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Jediné povolené zahušťovadlo je v případě potřeby chlebová strouhanka

  4. Chutný hovězí guláš podáváme posypaný čerstvě nakrájenou cibulí nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráky nebo těstovinami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!