Kukuřičné kuře pečené s jarní nádivkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 ks vejce 155 g chřest 400 g mrkev sůl, pepř 100 g anglická slanina 150 ml rostlinný olej 20 g čerstvý tymián 0,5 ks toastový chléb 50 g javorový sirup 1 špetka muškát 200 ml polotučné mléko 20 g čerstvý rozmarýn 30 g čerstvá pažitka 30 g plochá listová petržel 900 g brambory grenaille 1,2 kg kukuřičné kuře
Postup Kukuřičné kuře pečené s jarní nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Nejlepší je použít francouzské kuřátko, ale můžeme použít i kvalitnější české kuřátko
Z kuřete vyřízneme porce a skelet si necháme na omáčku. Prsíčka děláme na minutku a stehýnka pečeme pomalu zvlášť
Prso naložíme den dopředu do bylinek, pepře a olivového oleje. Prso opečeme kůží dolů na olivovém oleji a pak otočíme a dáme asi na 8 minut dopéct
Stehna pečeme v pekáčku s trochou kuřecího vývaru s bylinkami a troškou másla do měkka kolem 150 °C, to trvá asi 40 minut a na konci přidáme teplotu na kůrku
Příprava nádivky - opečenou žemli nebo toastový chléb smícháme se žloutky, opečenou anglickou slaninou, špetkou muškátu, na kolečka rozkrájeným chřestem, pažitkou, plochou petrželí, osolíme a opepříme a zalijeme mlékem. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme a pečeme na pečícím papíru asi 20 minut na 160 °C. Pozor, aby zcela nevyschla, pak není dobrá
Z karotky s natí vykrájíme tvar, necháme kousek natě pro ozdobu a dáme jí na 15 minut do trouby v přepuštěném osoleném másle. Vyndáme, necháme okapat a opečeme na pánvi. Ke konci přidáme javorový sirup a necháme lehce zkaramelizovat
Omáčku děláme na olivovém oleji s troškou řapíku a kořenové zeleniny. Přidáme v troubě opečený skelet z kuřete a necháme tři hodiny vařit, poté scedíme a necháme zredukovat. Před podáváním přidáme pár lístků tymiánu a vmícháme oříšek másla.