Kváskový chléb bez práce recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 2 hrnky voda 2 hrnky hladká mouka 2 hrnky polohrubá mouka 2 lžičky drcený kmín 0,5 hrnků žitný kvásek
Postup Kváskový chléb bez práce
Postup přípravy receptu
-
Do mísy vsypeme polohrubou a hladkou mouku, osolíme, okmínujeme. Přidáme kvásek a vodu. Zamícháme, aby se vše spojilo. Těsto na chléb dáme do mísy, přikryjeme a necháme 17 - 18 hodin v klidu kynout
Vykynuté těsto rozetřeme na pomoučněný vál na placku asi 3 cm vysokou a několikrát přeložíme jako obálku nebo šátečky. Překládáním vzniklý bochánek vrátíme do moukou vysypané mísy a přikryté necháme další 2 hodiny kynout
Půl hodiny před koncem kynutí zapneme troubu s připraveným hrncem s poklicí. Dolů do trouby dáme plech s okrajem. Poté těsto přemístíme do horkého hrnce a pod poklicí pečeme 30 minut. Poté sejmeme poklici a do plechu vlijeme vodu. Dáváme pozor na páru! V závěru chléb dopékáme 20 - 30 minut podle toho, jakou barvu kůrky požadujeme
Kváskový chléb bez práce necháme vychladnout na mřížce pod utěrkou. Pokud jste trpěliví a nechcete hnětením ztrácet čas, je tento recept přesně pro vás. Čas přípravy je uveden bez kynutí
Tak jsem se dočkala a pokus se vydařil! Chtěla jsem zjistit, zda mohu upéct chléb pouze z kvásku, přitom použít metodu dlouhého kynutí. To čekání stálo za to! Největší radost jsem měla, když mi maminka řekla, že tohle je přesně ten chléb, který znala z dětství.