Jahodový Míša dort bez lepku recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 4 ks vejce 20 g máslo 30 g kakao 300 g jahody 2 lžíce cukr krupice 50 g čokoláda na vaření 2 balíčky vanilkový cukr tuk na vymazání 500 g polotučný tvaroh mouka na vysypání 80 g třtinový moučkový cukr
Postup Jahodový Míša dort bez lepku
Postup přípravy receptu
-
Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh. Přidáme lžíci cukru a šleháme, dokud není sníh tuhý
Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny. Nemáme-li doma cukr třtinový, můžeme použít i obyčejný moučkový cukr. Do mísy prosejeme kakao a spojíme s vyšlehanými žloutky. Nakonec opatrně po částech vmícháme sníh z bílků
Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vlijeme těsto a povrch lehce uhladíme. Korpus na Míša dort pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. Po 30 minutách troubu vypneme a necháme dort ještě 10 minut při otevřených dveřích pomalu chladnout. Poté formu vyjmeme a necháme zcela vychladnout
Mezitím si nakrájíme větší část jahod na tenké plátky. Pár jahod necháme v celku nebo nakrájíme podle libosti na ozdobení dortu
Vychladlý korpus potřeme menší částí tvarohového krému, který jsme si připravili vyšleháním tvarohu s 2 vanilkovými cukry a 2 lžícemi cukru krupice. Na krém rozložíme plátky jahod a potřeme zbylým krémem
Čokoládu na vaření rozpustíme spolu s máslem a polevou potřeme povrch dortu. Než poleva zatuhne, ozdobíme přichystanými jahodami
Jahodový Míša dort bez lepku necháme v lednici pár hodin uležet. Krém nám mezitím ztuhne, dort se bude lépe krájet a také bude vychlazený lépe chutnat.