Jahodový Míša dort bez lepku recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
4 ks vejce
20 g máslo
30 g kakao
300 g jahody
2 lžíce cukr krupice
50 g čokoláda na vaření
2 balíčky vanilkový cukr
tuk na vymazání
500 g polotučný tvaroh
mouka na vysypání
80 g třtinový moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh. Přidáme lžíci cukru a šleháme, dokud není sníh tuhý

  2. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny. Nemáme-li doma cukr třtinový, můžeme použít i obyčejný moučkový cukr. Do mísy prosejeme kakao a spojíme s vyšlehanými žloutky. Nakonec opatrně po částech vmícháme sníh z bílků

  3. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vlijeme těsto a povrch lehce uhladíme. Korpus na Míša dort pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. Po 30 minutách troubu vypneme a necháme dort ještě 10 minut při otevřených dveřích pomalu chladnout. Poté formu vyjmeme a necháme zcela vychladnout

  4. Mezitím si nakrájíme větší část jahod na tenké plátky. Pár jahod necháme v celku nebo nakrájíme podle libosti na ozdobení dortu

  5. Vychladlý korpus potřeme menší částí tvarohového krému, který jsme si připravili vyšleháním tvarohu s 2 vanilkovými cukry a 2 lžícemi cukru krupice. Na krém rozložíme plátky jahod a potřeme zbylým krémem

  6. Čokoládu na vaření rozpustíme spolu s máslem a polevou potřeme povrch dortu. Než poleva zatuhne, ozdobíme přichystanými jahodami

  7. Jahodový Míša dort bez lepku necháme v lednici pár hodin uležet. Krém nám mezitím ztuhne, dort se bude lépe krájet a také bude vychlazený lépe chutnat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!