Květák specialista recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 ks vejce 200 ml smetana ke šlehání 20 dkg tvrdý sýr 1 ks velký květák 30 dkg libový uzený bůček nebo anglická slanina podle chuti sůl na ozdobu 10 dkg šunka 1 konzerva sterilovaný hrášek 2 ks vejce natvrdo podle potřeby máslo na vymazání strouhanka na vysypání
Postup Květák specialista recept
Postup přípravy receptu
-
Květák zbavíme listů, očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Nerozebíráme jej na růžičky. Do vyšší nádoby nalijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme květák a vaříme cca 10 minut. Květák nesmí být rozvařený, aby se nerozpadal. Uvařený pak vyjmeme a necháme okapat.
Uzený bůček nakrájíme na klíny, které rovně zasuneme mezi květákové růžičky.
Zapékací mísu vymastíme máslem a vysypeme strouhankou, vložíme do ní připravený květák a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a promíchali polovinu strouhaného sýra. Ve vyhřáté troubě pečeme při 180 °C asi 15 - 20 minut. Potom květák posypeme zbylým sýrem, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme ještě 10 minut. Povrch pokrmu musí mít zlatohnědou barvu.
Zapečený květák specialista přendáme na mísu a ozdobíme jej plátky natvrdo uvařených vajec, sterilovaným hráškem a nakrájenou šunkou (plátky).