Květáková koule plněná mletým masem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 200 g slanina 4 stroužky česnek olej sůl 1 ks vejce 100 ml mléko 1 ks cibule 1 plátek chléb 1 ks květák 500 g mleté maso 200 g plátkový sýr mletý černý pepř 2 kostky bujon
Postup Květáková koule plněná mletým masem
Postup přípravy receptu
-
Celou hlávku květáku omyjeme a vložíme do vroucí vody, ve které jsme rozvařili 2 kostky bujonu. Vaříme do poloměkka. Uvařený květák vyjmeme, utěrkou osušíme a necháme vychladnout. Můžeme použít květák jen pečený, ale bude tvrdší. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme a chléb namočíme do mléka
Připravíme si plech na pečení, který namažeme olejem a poklademe plátky slaniny do tvaru kruhu. Do středu položíme celý květák. Mleté maso v misce smícháme s vejcem, nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem a namočeným starším chlebem. Osolíme a opepříme podle chuti
Masovou hmotu navrstvíme na květák a pěkně uhladíme. Poklademe plátkovým sýrem a slaninou zabalíme celý povrch
Květákovou kouli naplněnou mletým masem pečeme cca 45 - 50 minut zakrytou alobalem v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C. Pak alobal odstraníme a teplotu zvýšíme, abychom dostali křupavou krustu
Květákovou kouli krájíme a podáváme s přílohou podle chuti.