Květáková polévka se smaženým květákem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
600 ml vývar
2 lžíce máslo
200 g strouhanka
1 ks cibule
1 ks květák
1 lžíce hladká mouka
100 ml smetana ke šlehání
0.5 lžičky mletý kmín
150 misek rostlinný olej na smažení
podle chuti
sůl
mletý pepř
čerstvá bazalka
bazalkové pesto
těstíčko
1 špetka sůl
2 ks vejce
100 ml mléko
hladká mouka
Postup Květáková polévka se smaženým květákem recept
Postup přípravy receptu
-
Květák rozpůlíme, omyjeme, v osolené vodě uvaříme doměkka, scedíme, vývar uchováme a necháme zchladnout. Třetinu květáku rozebereme na malé růžičky, zbytek nakrájíme na malé kousky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci na másle orestujeme cibuli s květákem, kmínem, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme původním vývarem (případně obohaceným o kostku bujonu), přivedeme k varu a na mírném plameni povaříme asi 20 minut. Květákovou polévku rozmixujeme dohladka, zjemníme smetanou, popřípadě doředíme vodou, dochutíme solí, pepřem, zakryjeme a uchováme v teple.
Vejce vyklepneme do mísy s mlékem, rozmícháme s moukou podle potřeby a osolíme. Do druhé mísy nasypeme strouhanku, růžičky květáku protáhneme těstíčkem, necháme okapat a poté obalíme ve strouhance. Obalený květák osmažíme v pánvi s rozehřátým olejem dozlatova.
Do teplých talířů rozdělíme osmažený květák, zalijeme polévkou, přidáme bazalkové pesto a lístky čerstvé bazalky. Květákovou polévku se smaženým květákem ihned podáváme.