Květáková polévka se smaženým květákem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

600 ml vývar
2 lžíce máslo
200 g strouhanka
1 ks cibule
1 ks květák
1 lžíce hladká mouka
100 ml smetana ke šlehání
0.5 lžičky mletý kmín
150 misek rostlinný olej na smažení
podle chuti
sůl
mletý pepř
čerstvá bazalka
bazalkové pesto
těstíčko
1 špetka sůl
2 ks vejce
100 ml mléko
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozpůlíme, omyjeme, v osolené vodě uvaříme doměkka, scedíme, vývar uchováme a necháme zchladnout. Třetinu květáku rozebereme na malé růžičky, zbytek nakrájíme na malé kousky.

  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci na másle orestujeme cibuli s květákem, kmínem, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme původním vývarem (případně obohaceným o kostku bujonu), přivedeme k varu a na mírném plameni povaříme asi 20 minut. Květákovou polévku rozmixujeme dohladka, zjemníme smetanou, popřípadě doředíme vodou, dochutíme solí, pepřem, zakryjeme a uchováme v teple.

  3. Vejce vyklepneme do mísy s mlékem, rozmícháme s moukou podle potřeby a osolíme. Do druhé mísy nasypeme strouhanku, růžičky květáku protáhneme těstíčkem, necháme okapat a poté obalíme ve strouhance. Obalený květák osmažíme v pánvi s rozehřátým olejem dozlatova.

  4. Do teplých talířů rozdělíme osmažený květák, zalijeme polévkou, přidáme bazalkové pesto a lístky čerstvé bazalky. Květákovou polévku se smaženým květákem ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!