Květáková polévka se smaženým květákem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 600 ml vývar 2 lžíce máslo 200 g strouhanka 1 ks cibule 1 ks květák 1 lžíce hladká mouka 100 ml smetana ke šlehání 0.5 lžičky mletý kmín 150 misek rostlinný olej na smažení podle chuti sůl mletý pepř čerstvá bazalka bazalkové pesto těstíčko 1 špetka sůl 2 ks vejce 100 ml mléko hladká mouka
Postup Květáková polévka se smaženým květákem recept
Postup přípravy receptu
-
Květák rozpůlíme, omyjeme, v osolené vodě uvaříme doměkka, scedíme, vývar uchováme a necháme zchladnout. Třetinu květáku rozebereme na malé růžičky, zbytek nakrájíme na malé kousky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci na másle orestujeme cibuli s květákem, kmínem, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme původním vývarem (případně obohaceným o kostku bujonu), přivedeme k varu a na mírném plameni povaříme asi 20 minut. Květákovou polévku rozmixujeme dohladka, zjemníme smetanou, popřípadě doředíme vodou, dochutíme solí, pepřem, zakryjeme a uchováme v teple.
Vejce vyklepneme do mísy s mlékem, rozmícháme s moukou podle potřeby a osolíme. Do druhé mísy nasypeme strouhanku, růžičky květáku protáhneme těstíčkem, necháme okapat a poté obalíme ve strouhance. Obalený květák osmažíme v pánvi s rozehřátým olejem dozlatova.
Do teplých talířů rozdělíme osmažený květák, zalijeme polévkou, přidáme bazalkové pesto a lístky čerstvé bazalky. Květákovou polévku se smaženým květákem ihned podáváme.