Kynutá buchta Brutvaňka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 lžíce olej
sůl
1 ks vejce
1 lžíce máslo
3 dl mléko
40 g droždí
3 lžíce cukr krupice
500 g polohrubá výběrová mouka

Postup přípravy receptu

  1. Kvasnice rozpustíme v hrníčku s cukrem a trochou vlažného mléka. Mouku prosejeme do mísy a zaděláme s vykynutým kváskem, solí, zbytkem mléka a cukru. Pak přidáme vlažné máslo, olej, vejce a zaděláváme těsto, až se dělají puchýře a těsto se nelepí na mísu ani na vařečku. Těsto necháme pod ubrouskem 30 - 40 minut kynout.

  2. Pekáč - brutvanku - vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Těsto urovnáme do pekáče a zvolna pečeme 35 minut ve středně vyhřáté troubě při teplotě 180 °C - 200 °C. Upečenou buchtu potřeme rozpuštěným máslem.

  3. Kynutou buchtu podáváme s máslem a medem, marmeládou nebo povidly. Obměnou je snížení množství cukru na 1 lžičku, kterou použijeme k přípravě kvásku. Získáme tak buchtu, která nahrazuje bílé pečivo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!