Lasagne s mletým masem a bešamelovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 - 3 stroužky česnek 2 lžíce olej sůl sůl 60 g máslo 1 ks cibule tymián 250 ml voda 1 balíček lasagne mletý pepř 4 lžíce hladká mouka muškátový oříšek 150 g tvrdý sýr mletý černý pepř 500 g mleté maso (míchané) 250 ml smetana na vaření 1 konzerva konzervovaná rajčata máslo na vymazání
Postup Lasagne s mletým masem a bešamelovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak česnek. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a orestujeme. Přidáme česnek a necháme rozvonět. Poté vsypeme mleté maso. Maso narychlo osmažíme a pak vařečkou rozdělíme na menší kousky. Maso osolíme, opepříme a přidáme také čerstvý nebo sušený tymián. Přilijeme krájená rajčata s omáčkou, dobře promícháme, přikryjeme pokličkou a cca 10 minut podusíme
Mezitím si připravíme bešamelovou omáčku. Máslo necháme v kastrolku rozpustit, přidáme mouku a za stálého míchání smažíme. Poté postupně přilijeme smetanu s vodou, stále mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Bešamelovou omáčku mícháme do zhoustnutí. Nakonec ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem
Zapékací mísu vymažeme máslem nebo olejem. Dáme vrstvu lasagní a tu pokryjeme masovou směsí. Zalijeme částí bešamelové omáčky a posypeme nastrouhaným sýrem
Opět poklademe vrstvou lasagní. A opět přijde na řadu masová směs, bešamel a sýr
Vrstvy opakujeme, dokud nám nedojdou suroviny. Končíme sýrem
Troubu vyhřejeme na 180 °C, vložíme do ní pekáček lasagní s mletým masem a pečeme cca 30 minut, až je povrch zlatavý
Lasagne s mletým masem a bešamelovou omáčkou podáváme jako sytý hlavní chod, doplníme čerstvou zeleninou či salátem.