Letní omáčka ze žlutých máslových fazolek s koprem a vepřovým perkeltem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
1 lžička sůl
sůl
1 ks cibule
1 ks cibule
cukr krystal
1 ks bobkový list
2 lžíce slunečnicový olej
3 lžíce slunečnicový olej
2 lžíce hladká mouka
bílý vinný ocet
1 lžíce mletá sladká paprika
1 lžička mletá sladká paprika
1 svazeček čerstvý kopr
500 g čerstvá žlutá máslová fazolka
200 g vepřové plecko bez kůže a kosti

Postup přípravy receptu

  1. Máslové žluté fazolky zbavíme bočních vláken, odřežeme oba konce, očištěné lusky umyjeme a pokrájíme šikmo na cca 0,5 cm kousky. Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno

  2. Pokrájené žluté máslové fazole dáme vařit do osolené vody s bobkovým listem a vaříme cca jen 10 minut, protože se ještě bude vařit se zásmažkou. Stroužky česneku očistíme. V pánvi na rozehřátém oleji připravíme zásmažku z cibulky, mouky a mleté sladké papriky. Zásmažku naředíme mlékem, přilijeme do vařících se fazolek a spolu vaříme ještě 15 minut

  3. Potom vypneme plamen, přidáme prolisovaný česnek a přikryté pokličkou necháme chvíli odstát, aby česnek omáčku pěkně provoněl. Kopr omyjeme, odstraníme stopky a nasekáme na jemno. Kopr přidáme do hotové omáčky, kterou dochutíme octem a cukrem. Vepřové plecko pokrájíme na menší kostky

  4. Na cibuli orestované na rozehřátém oleji opečeme kostky vepřového plecka. Přimícháme mletou sladkou papriku, podlijeme trochou vroucí vody, osolíme a přikryté pokličkou maso podusíme doměkka za občasného podlití vodou. Ve výsledku šťávy nemá být mnoho a je třeba dávat pozor, aby se paprika nepřipálila. Šťáva se nezahušťuje moukou, protože šťávu zahustí rozvařená cibule

  5. Letní omáčku ze žlutých máslových fazolek dáme na talíř a doprostřed přidáme jednu malou naběračku vepřového perkeltu. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory. Pokud se cukr vynechá nebo nahradí umělým sladidlem, potom je omáčka vhodná i pro diabetiky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!