Vepřové s letními jablky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 kg brambory 20 dkg eidam grilovací koření 1-2 lžíce olivový olej 1 kelímek smetana ke šlehání 500 g vepřová krkovice 8 ks letní jablko (malé)
Postup Vepřové s letními jablky
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na větší kostičky. Dáme do síta fritézy a ještě jednou propláchneme pod proudem studené vody. Necháme okapat
Maso nakrájíme na plátky a pořádně okořeníme grilovacím kořením. Dáme stranou. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky
Do hlubší pánve dáme olej a rozehřejeme. Kostky z jablek zprudka orestujeme 2 až 3 minuty. Jablka z pánve vyjmeme a uložíme do misky stranou. Ve stejné pánvi na šťávě, která se vysmažila z jablek osmažíme zprudka plátky masa z obou stran (3 minuty z každé strany)
Na osmažené maso dáme vrstvu osmažených vychladnutých jablek, posypeme strouhaným sýrem a necháme asi 5 minut dusit v pánvi zakryté poklicí. Nakonec přelijeme maso kelímkem smetany a dusíme doměkka
Během dušení vložíme brambory do rozehřátého fritovacího hrnce a občas prohrábneme dřevěnou vařečkou. Fritujeme, dokud nezačnou brambory hnědnout. Pak je vyndáme a zavěšené nad horkým olejem necháme okapat
Na talíře nejdříve nandáme brambory a nakonec maso. Dochutit můžeme tatarskou omáčkou a kečupem, ale omáčka by měla stačit.