Letní tvarohový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 2 ks vejce 130 g cukr moučka 450 g hladká mouka 200 g tuk na pečení 1 balíček kypřící prášek do pečiva těsto 2 2 ks vejce 5 lžic rum 250 ml mléko 200 g cukr krupice 1 ks vanilkový cukr 1 balíček vanilkový pudinkový prášek 3 kelímky tučný měkký tvaroh na ozdobu 500 g ovoce
Postup Letní tvarohový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Na vále promícháme odváženou hladkou mouku, cukr moučka, prášek do pečiva, přidáme nakrájený tuk na pečení nebo máslo a vejce. Rukama vše spojíme v těsto, které dáme na chvíli odpočinout do lednice a mezitím připravíme druhé těsto.
Tvarohy vyklopíme do větší misky, přidáme cukr, vejce a rum. Vše promícháme ručně nebo ručním mixérem. V mléce rozšleháme pudinkový prášek, nalijeme ho do směsi a těsto ještě chvíli vyšleháváme. Tvarohové těsto je hodně řídké, takže musíme dávat při šlehání více pozor.
První těsto vyndáme z lednice a rozválíme ho na pečícím papíře do velikosti pekáče. Přesahující okraje těsta odřízneme a rukama je zapracujeme do středu pekáče nebo tam, kde se nám zdá těsto slabší. Na rozprostřené těsto pak nalijeme tvarohové těsto.
Omyté a případně vypeckované ovoce rozhazujeme rovnoměrně do řídkého tvarohového těsta. Malé ovoce (ostružiny, maliny) dáváme celé, větší (meruňky, slívy, broskve) pokrájíme. Můžeme použít i okapané ovoce kompotované.
Troubu vyhřejeme na 180 °C a koláč v ní pečeme asi 30 - 40 minut
Letní tvarohový koláč po zchladnutí nakrájíme na kousky a podáváme
ke kávě nebo čaji.