Linecký koláč se zavařeninou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks žloutek 50 g mandle 70 g cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 140 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra 110 g máslo nebo hera na potření 1 ks žloutek náplň 1 120 g maliny na ozdobu 1 balíček vanilkový cukr podle potřeby tuk na vymazání hrubá mouka na vysypání náplň 1 sklenice malinová marmeláda 1 lžíce rum (likér)
Postup Linecký koláč se zavařeninou recept
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme se žloutkem, změklým máslem i oběma druhy cukru. Nakonec vmícháme jemně mleté mandle a citronovou kůru. Všechny ingredience důkladně promícháme, vyklopíme na vál a ještě rukama vypracujeme hladké těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut v chladu rozležet.
Ze dvou třetin těsta vyválíme kulatý plát o chlup větší než je velikost koláčové formy. Formu vymažeme, vysypeme a přeneseme na ni těsto. Okraje prsty vytáhneme asi do výšky 1 cm.
Malinovou zavařeninu rozmícháme s rumem nebo likérem a potřeme celý plát těsta. Ze zbylého těsta vyválíme tenké válečky a naskládáme je na plát jako mřížky. Válečky potřeme rozšlehaným žloutkem a do každého čtverečku vložíme malinu.
Koláč pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut na 180 °C. Ještě horký linecký koláč se zavařeninou pocukrujeme.