Maďarská zelňačka s uzeným recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

500 g brambory
300 ml smetana ke šlehání
1 kg hlávkové zelí
1 kg uzené maso (žebra)
podle chuti
česnek
cibule
kmín
bobkový list
nové koření
celý černý pepř
podle potřeby
máslo
mléko
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli a česnek oloupeme. Maso vložíme spolu s kořením, cibulí a česnekem do hrnce a uvaříme jej doměkka. Když je maso měkké, vyjmeme jej a obereme, případně nakrájíme na kousky. Vývar scedíme.

  2. Než se maso uvaří, očistíme si zelí a nakrájíme jej na na asi 5mm nudličky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.

  3. Do scezeného vývaru vložíme zelí s brambory a vaříme, dokud nezměknout.

  4. Z másla a mouky připravíme jíšku (přidáme do ní trochu cibule a česneku. Jíškou zahustíme základ. V mléce rozkvedláme mouku a směsí ještě trochu zahustíme polévku. Nakonec zelňačku zjemníme smetanou (33%), dochutíme trochou octa a přidáme maso.

  5. Maďarskou zelňačku s uzeným a smetanou necháme už jen prohřát a podáváme. Nejlépe s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!