Krkonošské kyselo recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
150 g máslo
2 ks cibule
1 špetka kmín
1 hrst houby sušené
5 ks brambora
4 ks vajíčko
1 balíček chlebový kvásek
4 l studené vody

Postup přípravy receptu

  1. Chlebový kvásek namočíme do 4 litrů studené vody. Promícháme a necháme alespoň 1 hodinu stát. Nejlépe ale, když si vzpomenete a namočíte ho už přes noc. Sušené houby namočíme na 10 minut do hrnku s vodou, aby houby změkly. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené měkké brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostičky

  2. Předem namočený kvásek ve vodě rozkvedláme, přidáme sůl, kmín, houby a vaříme skoro hodinu, než kvásek zesklovatí a postupně zhoustne. Během vaření mícháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Usmažíme ji na másle dozlatova

  3. K cibuli přidáme syrová vejce a zlehka promícháme. Vejce nesmažíme, mají zůstat částečně syrová. Když už voda s kváskem není kalná, je hustá a má sklovitou barvu, vmícháme do ní cibuli s vejci a krátce povaříme. Vajíčka se srazí. Do krkonošského kysela stačí už jen přidat uvařené, na kostičky nakrájené brambory a kyselo můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!