Tradiční krkonošské kyselo recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
4 ks vejce
50 g máslo
500 g brambory
150 ml mléko
1 ks cibule
kmín
15 g sušené houby
250 g chlebový kvásek

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si houby namočíme alespoň na 30 minut do vody

  2. Brambory ve slupce uvaříme doměkka. Uvařené brambory scedíme, necháme je lehce vychladnout a poté je oloupeme a nakrájíme na menší kousky

  3. Chlebový kvásek si vyrobíme doma z žitné mouky podle receptu Chlebový kvásek, nebo jej lze zakoupit v některých pekařstvích. Sušený kvásek je k dostání v obchodech se zdravou výživou

  4. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do hrnce nalijeme 1 litr vody. Přidáme namočené houby i s vodou, ve které se namáčely, sůl, kmín a krátce povaříme. Za stálého míchání přilijeme chlebový kvásek. A opět krátce povaříme

  5. Na pánvi rozehřejeme 25 g másla a cibulku necháme zezlátnout. Hotovou cibulku spolu s mlékem přidáme do polévky. Na stejné pánvi rozpustíme druhou polovinu másla a usmažíme na něm vajíčka. Usmažená vajíčka přidáme do polévky a už nevaříme. Na závěr krkonošské kyselo dochutíme solí

  6. Ke krkonošskému kyselu podáváme brambory zvlášť v míse. Brambory si každý přidá podlé své chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!