Tradiční krkonošské kyselo recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 4 ks vejce 50 g máslo 500 g brambory 150 ml mléko 1 ks cibule kmín 15 g sušené houby 250 g chlebový kvásek
Postup Tradiční krkonošské kyselo
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si houby namočíme alespoň na 30 minut do vody
Brambory ve slupce uvaříme doměkka. Uvařené brambory scedíme, necháme je lehce vychladnout a poté je oloupeme a nakrájíme na menší kousky
Chlebový kvásek si vyrobíme doma z žitné mouky podle receptu Chlebový kvásek, nebo jej lze zakoupit v některých pekařstvích. Sušený kvásek je k dostání v obchodech se zdravou výživou
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do hrnce nalijeme 1 litr vody. Přidáme namočené houby i s vodou, ve které se namáčely, sůl, kmín a krátce povaříme. Za stálého míchání přilijeme chlebový kvásek. A opět krátce povaříme
Na pánvi rozehřejeme 25 g másla a cibulku necháme zezlátnout. Hotovou cibulku spolu s mlékem přidáme do polévky. Na stejné pánvi rozpustíme druhou polovinu másla a usmažíme na něm vajíčka. Usmažená vajíčka přidáme do polévky a už nevaříme. Na závěr krkonošské kyselo dochutíme solí
Ke krkonošskému kyselu podáváme brambory zvlášť v míse. Brambory si každý přidá podlé své chuti.