Hruškový džem recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

100 ml voda
3 lžíce med
2 kg hruška
1 ks badyán
1 ks celá skořice
100 g hnědý cukr
500 g želírovací cukr
1,5 ks citronová kůra v celku

Postup přípravy receptu

  1. Hrušky oloupeme a zbavíme stopek a jádřinců. Polovinu hrušek nastrouháme nahrubo a druhou polovinu nakrájíme na větší kostky. Nastrouhané hrušky vložíme do hrnce, zalijeme vodou a medem, posypeme hnědým cukrem a vmícháme 1 ks badyánu, 2 ks hřebíčku, 1 lusk skořice a plátky citronové kůry. Směs za stálého míchání (asi 7 - 10 minut) rozvaříme na řidší kaši. Podle potřeby (záleží na šťavnatosti hrušek) můžeme ovoce podlít ještě malým množstvím vody. Pak ze směsi vyjmeme koření a citronovou kůru

  2. Druhou polovinu hrušek vložíme do jiného hrnce a promícháme s želírovacím cukrem. Za stálého míchání hrušky zahříváme a zvolna vaříme ve vlastní šťávě asi 10 - 15 minut. K takto připraveným kouskům hrušek vmícháme ochucenou hruškovou kaši a vše asi 5 minut necháme probublávat. Ještě teplý džem naplníme do sterilovaných sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů

  3. Vychladlý hruškový džem uchováme na suchém místě a podáváme podle chuti. Hodí se k lívancům a nejrůznějším moučníkům, výborně chutná s vánočkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!