Hruškový džem recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 100 ml voda 3 lžíce med 2 kg hruška 1 ks badyán 1 ks celá skořice 100 g hnědý cukr 500 g želírovací cukr 1,5 ks citronová kůra v celku
Postup Hruškový džem
Postup přípravy receptu
-
Hrušky oloupeme a zbavíme stopek a jádřinců. Polovinu hrušek nastrouháme nahrubo a druhou polovinu nakrájíme na větší kostky. Nastrouhané hrušky vložíme do hrnce, zalijeme vodou a medem, posypeme hnědým cukrem a vmícháme 1 ks badyánu, 2 ks hřebíčku, 1 lusk skořice a plátky citronové kůry. Směs za stálého míchání (asi 7 - 10 minut) rozvaříme na řidší kaši. Podle potřeby (záleží na šťavnatosti hrušek) můžeme ovoce podlít ještě malým množstvím vody. Pak ze směsi vyjmeme koření a citronovou kůru
Druhou polovinu hrušek vložíme do jiného hrnce a promícháme s želírovacím cukrem. Za stálého míchání hrušky zahříváme a zvolna vaříme ve vlastní šťávě asi 10 - 15 minut. K takto připraveným kouskům hrušek vmícháme ochucenou hruškovou kaši a vše asi 5 minut necháme probublávat. Ještě teplý džem naplníme do sterilovaných sklenic, uzavřeme a otočíme víčkem dolů
Vychladlý hruškový džem uchováme na suchém místě a podáváme podle chuti. Hodí se k lívancům a nejrůznějším moučníkům, výborně chutná s vánočkou.