Výtečný hruškový koláč recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

160 g máslo
250 g tvaroh
2 lžíce med
4 ks hrušky
2 lžičky mletá skořice
250 g hladká mouka
200 g zakysaná smetana
1 lžička kypřící prášek
150 ml bílý jogurt
110 g třtinový cukr
2 lžičky perníkové koření
1/2 balení vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si v misce smícháme sypké suroviny na korpus, tedy mouku, cukr, kypřící prášek, perníkové koření, skořici a kakao. Po promíchání přidáme na kostky nakrájené studené máslo a prsty tvoříme drobenku. Trvá to cca 5 minut. Nesnažíme se vytvořit kompaktní těsto, ale opravdu jen misku jemné drobenky

  2. Koláčovou formu si vymažeme máslem a 3/4 množství drobenky do ní vysypeme, dlaní lehce přitlačíme na dno a také na okraje

  3. V jiné misce si smícháme tvaroh (z vaničky), zakysanou smetanu, bílý jogurt, půl balení vanilkového pudinkového prášku (jen nasypat ze sáčku, nevařit) a med. Po promíchání vylijeme na připravený korpus

  4. Hrušky oloupeme a nakrájíme na měsíčky cca 3 mm vysoké

  5. Hrušky naskládáme na tvarohovou náplň, posypeme shora zbytkem drobenky a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 35 minut

  6. Výtečný hruškový koláč servírujeme nakrájený na klínky, můžeme dozdobit například zakysanou smetanou a ovocným přelivem, ale skvěle chutná i samostatně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!