Výtečný hruškový koláč recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 160 g máslo 250 g tvaroh 2 lžíce med 4 ks hrušky 2 lžičky mletá skořice 250 g hladká mouka 200 g zakysaná smetana 1 lžička kypřící prášek 150 ml bílý jogurt 110 g třtinový cukr 2 lžičky perníkové koření 1/2 balení vanilkový pudinkový prášek
Postup Výtečný hruškový koláč
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si v misce smícháme sypké suroviny na korpus, tedy mouku, cukr, kypřící prášek, perníkové koření, skořici a kakao. Po promíchání přidáme na kostky nakrájené studené máslo a prsty tvoříme drobenku. Trvá to cca 5 minut. Nesnažíme se vytvořit kompaktní těsto, ale opravdu jen misku jemné drobenky
Koláčovou formu si vymažeme máslem a 3/4 množství drobenky do ní vysypeme, dlaní lehce přitlačíme na dno a také na okraje
V jiné misce si smícháme tvaroh (z vaničky), zakysanou smetanu, bílý jogurt, půl balení vanilkového pudinkového prášku (jen nasypat ze sáčku, nevařit) a med. Po promíchání vylijeme na připravený korpus
Hrušky oloupeme a nakrájíme na měsíčky cca 3 mm vysoké
Hrušky naskládáme na tvarohovou náplň, posypeme shora zbytkem drobenky a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 35 minut
Výtečný hruškový koláč servírujeme nakrájený na klínky, můžeme dozdobit například zakysanou smetanou a ovocným přelivem, ale skvěle chutná i samostatně.