Zelňačka na červeno recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- olej sůl 4 ks brambory 1 a 1/2 cibule 1 l voda pepř 2 lžíce hladká mouka 1/4 lžičky drcený kmín 1 lžíce sladká mletá paprika 1/2 kostky hovězí bujon 1 ks klobáska 250 g kysané bílé zelí
Postup Zelňačka na červeno
Postup přípravy receptu
-
Olejem pokryjeme dno hrnce a necháme ho rozpálit. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do hrnce zesklovatět. Přisypeme 2 vrchovaté lžíce mouky a uděláme jíšku. Přidáme mletou papriku a kmín a chvilku orestujeme, až se koření hezky rozvoní. Postupně podléváme vodou (můžeme místo ní použít přímo hovězí vývar) a rozmícháváme vzniklou jíšku
Oloupané brambory si nakrájíme na malé kostičky a přidáme do hrnce. Taktéž přidáme nakrájenou klobásku. Polévku jemně přisolíme, ale pozor, klobásky bývají slané, takže opatrně. Polévku vaříme, dokud brambory nezměknou, cca 20min, podle toho, jak nahrubo jsou nakrájené
Když jsou brambory měkké, přidáme do polévky zelí i se šťávou ze zelí, ta polévku dobře ochutí. Když máme zelňačku příliš hustou, dolijeme ji vodou. Pokud jsme vařili z vody a ne z vývaru, přihodíme bujon. Vaříme ještě 15 min
Nakonec můžeme dochutit solí a pepřem
Zelňačku podáváme s čerstvým pečivem.