Zelňačka na červeno recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

olej
sůl
4 ks brambory
1 a 1/2 cibule
1 l voda
pepř
2 lžíce hladká mouka
1/4 lžičky drcený kmín
1 lžíce sladká mletá paprika
1/2 kostky hovězí bujon
1 ks klobáska
250 g kysané bílé zelí

Postup přípravy receptu

  1. Olejem pokryjeme dno hrnce a necháme ho rozpálit. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do hrnce zesklovatět. Přisypeme 2 vrchovaté lžíce mouky a uděláme jíšku. Přidáme mletou papriku a kmín a chvilku orestujeme, až se koření hezky rozvoní. Postupně podléváme vodou (můžeme místo ní použít přímo hovězí vývar) a rozmícháváme vzniklou jíšku

  2. Oloupané brambory si nakrájíme na malé kostičky a přidáme do hrnce. Taktéž přidáme nakrájenou klobásku. Polévku jemně přisolíme, ale pozor, klobásky bývají slané, takže opatrně. Polévku vaříme, dokud brambory nezměknou, cca 20min, podle toho, jak nahrubo jsou nakrájené

  3. Když jsou brambory měkké, přidáme do polévky zelí i se šťávou ze zelí, ta polévku dobře ochutí. Když máme zelňačku příliš hustou, dolijeme ji vodou. Pokud jsme vařili z vody a ne z vývaru, přihodíme bujon. Vaříme ještě 15 min

  4. Nakonec můžeme dochutit solí a pepřem

  5. Zelňačku podáváme s čerstvým pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!