Zelňačka z bílého zelí recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 3 - 4 lžíce olej 1 - 2 lžíce sůl 5 ks brambory 1000 ml voda 2 lístky bobkový list 10 kuliček nové koření 1 ks velká cibule 1 lžíce hladká mouka 1000 g bílé zelí 10 kuliček celý pepř 1 - 2 lžíce mletá sladká paprika 2 ks papriková klobása 250 ml plnotučné mléko 1 lžíce gulášová paprika 1 lžíce papriková vega (podravka)
Postup Zelňačka z bílého zelí
Postup přípravy receptu
-
Zelí nakrouháme (nakrájíme) a odvážíme si kilo. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, stejně tak i pikantní klobásu. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno
Rozehřejeme olej, přidáme cibuli a necháme ji zezlátnout. Vsypeme zelí a zalijeme polovinou vody. Až začne voda vařit, přidáme brambory, lžíci soli i koření a dolijeme zbylou vodu. Znovu uvedeme do varu a vsypeme klobásu. Za občasného míchání spolu vaříme asi 60 minut
Zelí vaříme doměkka a při míchání nakonec vyndáme nové koření, pepř i bobkový list. Pokud máme raději kyselejší zelňačku, přidáme lžíci octa, popřípadě citronové šťávy
V mléce rozmícháme vrchovatou lžíci mouky a sladkou papriku - kašičku nalijeme do polévky. Za občasného promíchání provaříme 10 minut a podle chuti přisolíme. Zelňačku z bílého zelí podle potřeby rozředíme mlékem (kysanou smetanou), lze použít také jen vodu
Zelňačku z bílého zelí podáváme s plátkem čerstvého chleba.