Zelňačka polévka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- cukr sůl 3 ks vejce máslo 0,5 kg brambory majoránka kmín 2 ks párek 1 kostka masox 3 lžíce hladká mouka 1 sklenice kyselé zelí čerstvá petrželka mletý černý pepř
Postup Zelňačka polévka
Postup přípravy receptu
-
Brambory si uvaříme zvlášť ve slupce. Po vychladnutí brambory oloupeme a nakrájíme na drobnější kostky
Kyselé zelí vyndáme ze sklenice do cedníku a důkladně propereme pod tekoucí vodou. Kdo chce, může ho nakrájet na menší kousky. Zelí dáme do hrnce s vodou a necháme krátce vařit. Přidáme trošku kmínu, osolíme a trošku přisladíme. Zelí nakonec zjemníme kouskem másla
Po změknutí zelí přidáme do hrnce nakrájené brambory a necháme prohřát. Pro lepší chuť můžeme přidat i kostku hovězího masoxu. Hotovou polévku zahustíme klechtánkem vyrobeným ze 3 lžic hladké mouky a 3 vajec. Kdo má rád, může do zelňačky přidat i nakrájený párek nebo klobásku
Zelňačku na závěr ochutíme rozdrcenou majoránkou, nasekanou zelenou petrželkou a podáváme.