Chřestová polévka s vejcem recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

1 kostka cukr
sůl
3 ks vejce
3 lžíce máslo
petrželka
200 ml smetana
pažitka
1 plátek citron
500 g chřest
1 špetka muškátový oříšek
jarní bylinky
750 ml vývar z vařeného chřestu

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme omytý a oloupaný chřest. Kousek chřestu od spodu odlomíme, protože bývá dřevnatý. Přidáme kostku cukru, plátek citronu a kousek másla. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí asi 10 minut. Potom citron vyndáme a všechno rozmixujeme ručním mixérem

  2. V hrnci na polévku rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku, ze které na másle připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji prochladlým chřestovým vývarem a dobře promícháme. Nejlépe to jde šlehací metličkou. Chřestová polévka musí být hebká a jemná jako mušelín v barvě slonovinové kosti. Podle chuti osolíme a ovoníme muškátovým květem či oříškem a zvolna provaříme

  3. Mouka nesmí být v polévce za žádnou cenu cítit. Je-li potřeba, polévku prolijeme přes cedník a závěrem zjemníme přidáním smetany. Pokud si chceme dopřát, tak i malým plátkem másla. Samozřejmě můžeme přidat i trochu sladké ušlehané smetany v podobě malého kopečku rovnou do talíře, ale než to uděláte, ochutnejte

  4. Třeba dojdete k názoru, že tahle polévka už k dokonalosti nepotřebuje vůbec nic. Její vrcholné číslo teď přijde. Na dno každého talíře položíme jedno čerstvé zastřené vejce a zalijeme horkou polévkou. To udělá s chutí veliké divy a dodá polévce zaručeně šmrnc

  5. Chřestovou polévku s vejcem na talíři přizdobíme jarními bylinkami a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!