Tradiční velikonoční hlavička recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
0,5 lžiček sůl
10 ks žloutek
1 lžička majoránka
1 ks cibule
10 ks bílek
5 lžic slunečnicový olej
0,1 lžiček muškátový oříšek
200 g vepřová plec
1 svazek čerstvá petrželka
1 lžička mletý černý pepř
200 ks kuřecí stehno
30 g máslo na vymazání
1 lžíce strouhanka na vysypání
200 g uzené vepřové maso
10 ks včerejší houska
1 lžíce strouhanka na zahuštění
750 ml vlažný vývar z uzeného masa

Postup přípravy receptu

  1. Včerejší žemle pokrájíme na kostky a necháme několik hodin volně přeschnout. Zvlášť v osolené vodě uvaříme vepřové plecko nebo kotletu (cca 20 minut) a po vychladnutí pokrájíme na kostky 1 x 1 cm. Dále zvlášť v osolené vodě uvaříme uzené vepřové plecko nebo krkovičku (cca 30 až 35 minut) na středním plameni a po vychladnutí pokrájíme na kostky 1 x 1 cm. Kuřecí stehno uvaříme v osolené vodě (asi 15 minut) a po vychladnutí pokrájíme na kostky 1 x 1 cm

  2. Mezitím, než se uvaří maso, pokrájíme cibuli na kostky a petrželovou nať nasekáme nadrobno. Cibuli orestujeme na 2 polévkových lžících oleje a necháme vychladnout. Teflonovou dortovou formu o průměru 34 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Můžeme použít jakoukoliv jinou formu. Připravíme si koření - mletý černý pepř, majoránku, muškátový oříšek, očistíme stroužky česneku a prolisujeme

  3. Na žemle nalijeme 750 ml vlažného vývaru z vaření uzeného masa a necháme 15 minut odstát, aby se vývar vsákl, ale déle ne, aby se žemle nerozmočily. Přidáme žloutky a sůl - opatrně, vývar je už slaný dost, nastrouháme muškátový oříšek, okořeníme směs mletým černým pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Přidáme orestovanou a vychladlou cibuli, posekanou petrželovou nať, nakrájené maso a opatrně celé promícháme, aby se žemle nerozdrobily. Jemně vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a podle potřeby směs zahustíme strouhankou

  4. Směs na velikonoční hlavičku dáme do máslem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy, směs ve formě uhladíme a na povrch nalijeme zbylý olej. Pečeme pomalu v troubě cca 50 minut při 170 °C, dokud nebude povrch křupavý a do hnědo-červena. Velikonoční hlavičku necháme ve formě zchladnout a potom odstraníme boky rozevírací formy

  5. Upečenou velikonoční hlavičku pokrájíme na porce a za tepla podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Za studena hlavičku podáváme s chlebem, rajčaty a zeleninovou paprikou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!