Maďarská fazolová sladkokyselá polévka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
1 lžička sůl
ocet
1 ks cibule
1 lžíce cukr krystal
2 lžíce polohrubá mouka
1 svazeček petrželová nať
2 l studená voda
2 lžíce mletá sladká paprika
1 lžíce mletá pálivá paprika
250 ml hustá zakysaná smetana
0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř
2 lžičky sušená majoránka
4 lžíce domácí vepřové sádlo
250 g velké strakaté suché fazole
200 g ostrá maďarská uzená klobása
1 ks kůže z uzené slaniny

Postup přípravy receptu

  1. Večer před vařením namočíme fazole do studené vody. Vodu slijeme, doplníme čerstvou vodou a dáme vařit na střední plamen. Fazole nesolíme. První vodu z vaření slijeme a doplníme čerstvou vodou. Vložíme klobásu překrojenou na polovinu, kůži z uzené slaniny na zlepšení uzené chuti a okořeníme mletým černým pepřem

  2. Cibuli pokrájíme na kostky a petrželovou nať posekáme nadrobno. Uvařenou klobásu vybereme a pokrájíme na kolečka. Když jsou fazole téměř měkké, zahustíme polévku zásmažkou z oleje, mouky, cibule, obou paprik a vložíme zpět kolečka klobásy. Vaříme ještě 15 minut

  3. Do misky přidáme kyselou smetanu a přidáme k ní trochu polévky, aby se vyrovnaly teploty, smetana se potom nesrazí. Fazolovou polévku necháme projít varem a stáhneme z ohně. Přidáme majoránku, prolisovaný česnek, přikryjeme pokličkou a necháme chvíli odstát, aby nám česnek polévku pěkně provoněl. Polévku nakonec dochutíme octem a cukrem

  4. Maďarskou fazolovou sladkokyselou polévku podáváme horkou, sypeme ji petrželovou natí. Polévku podáváme s krajícem dobrého čerstvého domácího chleba anebo se škvarkovými pagáčky či smetanovým slaným koláčem jako samostatný hlavní chod

  5. Pokud nevaříme polévku přímo s kyselou smetanou, podáváme hustou kyselou smetanu zvlášť v misce, aby si každý mohl vzít kopeček smetany sám v množství podle vlastní chuti a rozmíchat v hotové polévce až na talíři.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!