Maďarská fazolová sladkokyselá polévka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek 1 lžička sůl ocet 1 ks cibule 1 lžíce cukr krystal 2 lžíce polohrubá mouka 1 svazeček petrželová nať 2 l studená voda 2 lžíce mletá sladká paprika 1 lžíce mletá pálivá paprika 250 ml hustá zakysaná smetana 0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř 2 lžičky sušená majoránka 4 lžíce domácí vepřové sádlo 250 g velké strakaté suché fazole 200 g ostrá maďarská uzená klobása 1 ks kůže z uzené slaniny
Postup Maďarská fazolová sladkokyselá polévka
Postup přípravy receptu
-
Večer před vařením namočíme fazole do studené vody. Vodu slijeme, doplníme čerstvou vodou a dáme vařit na střední plamen. Fazole nesolíme. První vodu z vaření slijeme a doplníme čerstvou vodou. Vložíme klobásu překrojenou na polovinu, kůži z uzené slaniny na zlepšení uzené chuti a okořeníme mletým černým pepřem
Cibuli pokrájíme na kostky a petrželovou nať posekáme nadrobno. Uvařenou klobásu vybereme a pokrájíme na kolečka. Když jsou fazole téměř měkké, zahustíme polévku zásmažkou z oleje, mouky, cibule, obou paprik a vložíme zpět kolečka klobásy. Vaříme ještě 15 minut
Do misky přidáme kyselou smetanu a přidáme k ní trochu polévky, aby se vyrovnaly teploty, smetana se potom nesrazí. Fazolovou polévku necháme projít varem a stáhneme z ohně. Přidáme majoránku, prolisovaný česnek, přikryjeme pokličkou a necháme chvíli odstát, aby nám česnek polévku pěkně provoněl. Polévku nakonec dochutíme octem a cukrem
Maďarskou fazolovou sladkokyselou polévku podáváme horkou, sypeme ji petrželovou natí. Polévku podáváme s krajícem dobrého čerstvého domácího chleba anebo se škvarkovými pagáčky či smetanovým slaným koláčem jako samostatný hlavní chod
Pokud nevaříme polévku přímo s kyselou smetanou, podáváme hustou kyselou smetanu zvlášť v misce, aby si každý mohl vzít kopeček smetany sám v množství podle vlastní chuti a rozmíchat v hotové polévce až na talíři.