Makovec recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 130 g cukr 3 ks vejce 100 g máslo - - tuk 30 g čokoláda 1 lžička prášek do pečiva 150 g mouka hrubá 1 balíček cukr vanilkový - - zavařenina - - poleva čokoládová 120 g mák mletý 300 ml plnotučné mléko
Postup Makovec
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme žloutky do bílků. Do mísy dáme hrubou mouku s práškem do pečiva a smícháme je s mletým mákem. Čokoládu najemno nastrouháme. Troubu předehřejeme na 180 st
Máslo napěníme se 100 g cukru, postupně přidáme žloutky a utřeme. Za stálého míchání přidáme vanilkový cukr a moučnou směs s mákem, pak vmícháme strouhanou čokoládu a vlažné mléko. Nakonec ušleháme bílky do sněhu se zbylým cukrem a opatrně vmícháme do těsta
Dortovou nebo bábovkovou formu vymažeme a vysypeme, těsto do ní naplníme. Makovec pečeme asi 40 minut a prvních 15 minut troubu neotevíráme, aby se těsto nesrazilo a nekleslo
Po upečení necháme makovec vychladnout, vyklopíme a potřeme rozehřátou zavařeninou a po zaschnutí polijeme čokoládovou polevou, případně ozdobíme
Foto: Vojtěch Leman