Makoveček recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 150 g cukr 1 ks vejce 3 lžíce rum 4 lžíce mléko 1 ks bílek 1 balíček prášek do pečiva vanilka 250 g cukr moučka mletá skořice citronová kůra 80 g mletý mák 200 g vařené brambory mletý hřebíček 2 lžíce vřelá voda 40 g jemná krupice
Postup Makoveček
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutek od bílku. Uvařené brambory nastrouháme najemno. Formu dobře vymažeme a vysypeme. Případně ji můžeme vyložit pečícím papírem
Žloutek utřeme s cukrem a mlékem do pěny. Přidáme brambory, krupici, prášek do pečiva, koření, mák a nakonec pevný sníh ze 2 bílků. Těsto dáme do připravené formy a zvolna upečeme
Prochladlý makoveček namažeme pikantní zavařeninou a potřeme bílou rumovou polevou, kterou připravujeme výhradně z prosetého moučkového cukru, nejprve přidáme rum, pak vřelou vodu. Třeme v porcelánové misce tak dlouho, až zbělí a zhoustne
Hotový makoveček nakrájíme podle fantazie a můžeme podávat.