Kančí kýta na víně recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- olej sůl vývar 1 lžíce máslo 2 ks cibule 1/4 ks celer 2 ks mrkev 3 kuličky jalovec 80 - 100 g špek 1 ks bobkový list 4 kuličky nové koření 500 ml červené víno citronová šťáva 2 lžíce rajský protlak mletý černý pepř 10 kuliček celý černý pepř 1 snítka čerstvý rozmarýn 1 lžíce třtinový cukr 800 g kančí kýta
Postup Kančí kýta na víně
Postup přípravy receptu
-
Kančí kýtu očistíme, prošpikujeme uzenou slaninou, osolíme a opepříme. Celer, mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vše vložíme do jednoho hrnce, přidáme nové koření, celý černý pepř, bobkový list, jalovec a snítku rozmarýnu, přelijeme vínem.Takto naložené maso necháme do druhého dne, ale klidně až 2 dny v chladu odležet
Pak maso vyjmeme z marinády a osušíme ubrouskem. Nálev scedíme přes síto a odložíme stranou. Ve větším hrnci na rozpáleném oleji s kouskem másla opečeme kýtu ze všech stran do hněda. Kančí kýtu vyjmeme a na výpeku orestujeme scezenou zeleninu i s kořením. Přidáme třtinový cukr, vmícháme rajský protlak a ještě krátce (asi 1 minutu) restujeme. Pak do hrnce vrátíme opečené maso, přilijeme nálev a zakryté zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby můžeme maso podlévat malým množstvím vývaru. Měkké kančí maso nakrájíme na plátky a vývar se zeleninou propasírujeme do hladka. Omáčku podle chuti osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a zjemníme lžící másla
Plátky kančí kýty na víně rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem nebo rýží.