Špikovaná kančí kýta se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- cukr sůl 3 ks vejce ocet 3 hrnky mléko 100 g cibule 100 g celer 100 g mrkev 50 g perník na strouhání 100 g špek divoké koření 3 ks rohlík pepř 3 hrnky hrubá mouka 50 g sádlo na vymazání 100 g šípková marmeláda 800 g kančí kýta 100 ml čevené víno
Postup Špikovaná kančí kýta se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Kančí kýtu prošpikujeme klínky špeku. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Zeleninu smícháme s divokým kořením, červeným vínem a trochou vodu. Vložíme do hrnce, k zelenině přidáme maso, zakryjeme a necháme uležet do druhého dne
Druhý den maso vyjmeme, nálev scedíme a ponecháme pro zalití omáčky. Maso zprudka opečeme na sádle, vyjmeme a vložíme zeleninu. Zeleninu orestujeme dozlatova, zasypeme cukrem a zalijeme nálevem. Přidáme šípkovou marmeládu, maso a dusíme doměkka
Když je maso měkké, vyjmeme jej z omáčky spolu kořením, pokud je to nutné. Omáčku rozmixujeme, podle potřeby dochutíme. Maso nakrájíme
Během dušení si připravíme perníkové knedlíky. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Rohlíky nakrájíme na kostky, perník nastrouháme a z bílků ušleháme sníh. Vše kromě sněhu promícháme. Nakonec přidáme sníh. Těsto na perníkové knedlíky rozdělíme do sádlem vymazaných hrníčků a vaříme v hrnci pod pokličkou zalité do poloviny vodou. Zda jsou knedlíky hotové, zkoušíme špejlí
Na nahřáté talíře rozdělíme knedlíky, plátky kančí kýty a šípkovou omáčku. Špikovanou kančí kýtu se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem ihned podáváme. Pokrm se skvěle hodí i pro slavnostní příležitosti.