Makovo-jahodový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 dl olej 1 ks vejce 0,25 kostek máslo 1 hrnek mléko 2 hrnky mléko 1 balíček prášek do pečiva jahody 5 lžic cukr krupice 1 hrnek cukr krupice 0,5 hrnků cukr krupice mletá skořice 1 balíček vanilkový cukr 0,5 hrnků hladká mouka 0,5 hrnků hrubá mouka 2 hrnky polohrubá mouka 2 hrnky mletý mák
Postup Makovo-jahodový koláč
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme makovou náplň. Mléko přivedeme skoro k varu, vsypeme do něj mletý mák a za stálého míchání vaříme 5 - 10 minut. Do hmoty, která nám vařením zhoustla, přisypeme cukry a skořici. Je-li maková nápln příliš řídká, zahustíme ji podle potřeby strouhanými piškoty nebo perníkem
Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a nalijeme na pečícím papírem vyložený velký plech s vyššími okraji. Pak lžící klademe na těsto hromádky makové náplně a kousky jahody. Můžeme použít jahody čerstvé, které jsme překrájeli na menší kousky, nebo jahody kompotované. Nakonec makovo-jahodovoý koláč zasypeme drobenkou z másla, mouky a cukru
Připravený koláč pečeme v předehřáté troubě asi na 160 °C asi 40 minut. Povrch makovo-jahodového koláče by měl pěkně zrůžovět
Makovo-jahodový koláč podáváme nakrájený na kostky ke kávě i čaji jako sladké pohoštění.