Makovo-jahodový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 dl olej
1 ks vejce
0,25 kostek máslo
1 hrnek mléko
2 hrnky mléko
1 balíček prášek do pečiva
jahody
5 lžic cukr krupice
1 hrnek cukr krupice
0,5 hrnků cukr krupice
mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
0,5 hrnků hladká mouka
0,5 hrnků hrubá mouka
2 hrnky polohrubá mouka
2 hrnky mletý mák

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme makovou náplň. Mléko přivedeme skoro k varu, vsypeme do něj mletý mák a za stálého míchání vaříme 5 - 10 minut. Do hmoty, která nám vařením zhoustla, přisypeme cukry a skořici. Je-li maková nápln příliš řídká, zahustíme ji podle potřeby strouhanými piškoty nebo perníkem

  2. Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a nalijeme na pečícím papírem vyložený velký plech s vyššími okraji. Pak lžící klademe na těsto hromádky makové náplně a kousky jahody. Můžeme použít jahody čerstvé, které jsme překrájeli na menší kousky, nebo jahody kompotované. Nakonec makovo-jahodovoý koláč zasypeme drobenkou z másla, mouky a cukru

  3. Připravený koláč pečeme v předehřáté troubě asi na 160 °C asi 40 minut. Povrch makovo-jahodového koláče by měl pěkně zrůžovět

  4. Makovo-jahodový koláč podáváme nakrájený na kostky ke kávě i čaji jako sladké pohoštění.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!