Mandarinkový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 200 - 250 g cukr 6 ks vejce 1 lžička kypřící prášek 250 g loupané mandle 4 - 5 ks velké mandarinky (clementinky)
Postup Mandarinkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Pěkné velké mandarinky nebo clementinky, nejlépe bez pecek, řádně omyjeme, vložíme do studené vody a zvolna vaříme asi 1,5 - 2 hodiny. Měkké plody vyjmeme z vody a necháme vychladnout. Mezitím spaříme a vyloupeme mandle, které jemně umeleme. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 190 °C
Celé vychladlé a okapané mandarinky i s kůrou vložíme do velkého mixeru a rozmělníme na pyré. Pak přidáme mandle, kypřící prášek, cukr a vejce. Vše mixujeme asi 2 - 3 minuty, dokud se ingredience nespojí. Pak těsto vlijeme do připravené formy a zvolna pečeme asi 60 minut. Propečení koláče vyzkoušíme špejlí
Upečený mandarinkový koláč necháme ve formě několik hodin zcela vychladnout. Teprve potom formu uvolníme a koláč nakrájíme na porce. Mandarinkový koláč podáváme ke kávě nebo čaji. Nejlépe chutná několik dní odleželý.