Marcipánový závin recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
100 g máslo
200 ml mléko
500 g polohrubá mouka
na potření
100 g máslo
1 ks žloutek
náplň
1 ks bílek
500 g třešně
300 g marcipán
50 g loupané mandle
těstíčko
1 kostka droždí
30 g cukr krupice
1 lžíce polohrubá mouka
50 ml vlažné mléko
na ozdobu
1 balíček vanilkový cukr
podle potřeby
mouka na vál

Postup přípravy receptu

  1. Z mléka, droždí, cukru a mouky si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít (těstíčko).

  2. Do mísy nasypeme mouku, přidáme kvásek, vejce, sůl, mléko i máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout.

  3. Z těsta na pomoučeném vále vyválíme obdélník a potřeme ho máslem. Nadvakrát těsto přeložíme a dáme do chladu na 15 minut odpočinout.

  4. Poté těsto znovu rozválíme na obdélník. Marcipán prohněteme s bílkem a hmotu rovnoměrně rozetřeme na plát těsta. Na hmotu naskládáme vypeckované rozpůlené třešně a závin opatrně stočíme. Potřeme ho rozšlehaným žloutkem a posypeme sekanými mandlemi.

  5. Závin opatrně přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut na 200 °C.

  6. Nakonec můžeme marcipánový závin posypat vanilkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!