Masové koule v rajské omáčce recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- cukr sůl 1 ks vejce 1 hrst strouhanka 1 ks cibule 1 ks cibule 150 g celer 150 g sádlo 3 ks mrkev 100 g petržel bobkový list nové koření 300 g hladká mouka citronová šťáva 300 g hovězí zadní 300 g vepřová plec celý pepř 1 konzerva rajský protlak mletý černý pepř 1 kostka bujon
Postup Masové koule v rajské omáčce
Postup přípravy receptu
-
Jednu cibuli nakrájíme nadrobno. Opláchneme hovězí a vepřové maso, umeleme nahrubo do mísy, přidáme nakrájenou cibuli, sůl, pepř, lžíci hladké mouky, hrst strouhanky, vejce a vše řádně promísíme. Vypracovanou hmotu rozdělíme na 6 - 8 dílů, z kterých vytvoříme koule a vložíme na vymaštěný pekáč
Masové koule dáme zprudka zapéct do trouby na 8 - 10 minut při 200 °C. Poté mírně podlijeme, teplotu stáhneme na 160 °C a za občasného podlévání pečeme 35 - 40 minut
Mezitím si připravíme základ s kořenovou zeleninou. Mrkev, celer, petržel a cibuli očistíme, nakrájíme na půl kolečka, orestujeme na sádle a přidáme velký rajský protlak. Podlijeme vodou, přidáme kostku bujonu a necháme vařit, dokud zelenina nezměkne. Zvlášť si svaříme bobkový list, nové koření, celý pepř a odvar slijeme k základu
Měkkou zeleninu rozmixujeme, přilijeme výpek z upečených masových koulí a dolijeme podle potřeby vodou nebo vývarem. Necháme zavařit, zahustíme hladkou moukou a za stálého míchání provařujeme 20 - 30 minut. Dochutíme cukrem, solí a citronovou šťávou
Masové koule v rajské omáčce podáváme s houskovým knedlíkem.