Švédské masové placičky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 50 g máslo máslo strouhanka 1 ks cibule slunečnicový olej 150 ml zakysaná smetana 500 g vepřové maso čerstvě mletý černý pepř 1 lžička sušená majoránka
Postup Švédské masové placičky
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso - mastnější plecko nebo mastnější bůček bez kosti omyjeme, osušíme a na jemno pomeleme. Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno
Cibuli opražíme na rozehřátém másle do sklovita a necháme úplně vychladnout. K mletému masu přidáme vejce, vychladlou cibuli i s máslem, osolíme, okořeníme majoránkou a čerstvě mletým černým kořením a přidáme zakysanou smetanu
Dále přidáme tolik strouhanky, aby směs přiměřeně zahustila. Strouhanku přidáváme po částech, směs nemá být ani hustá, ani řídká. Všechno spolu dobře promícháme a necháme v chladu odpočinout, aby se propojily všechny chutě. Smetana masovou směs úžasně zjemní a ochutí
Ruce navlhčíme studenou vodou a vytvarujeme koule, které dlaněmi zploštíme na placičky a uložíme na plech s teflonovou fólií, kterou jsme jemně potřeli olejem. Vrch placiček potřeme rozpuštěným máslem
Švédské masové placičky pečeme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C do pěkné zlato-červeno-hnědé barvy
Švédské masové placičky podáváme s bramborovou kaší s posekanou pažitkou a dipem z kysané smetany ochucené prolisovaným česnekem, solí a citronovou šťávou. Pokrm je velmi chutný a nenáročný na přípravu. Podáváme jako výborný oběd anebo večeři.