Mazanec naší babičky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 lžička sůl 0 hrnků rum 2 ks žloutek 250 ml mléko 100 g tuk 1 hrst rozinky 25 g droždí 100 g cukr krupice 0 kg polohrubá mouka na potření 1 ks vejce na ozdobu 1 hrst mandle
Postup Mazanec naší babičky recept
Postup přípravy receptu
-
Den dopředu si připravíme rozinky v rumu. Do mističky vložíme hrstku rozinek, které zalijeme rumem tak, aby byly všechny rozinky pod hladinou. Takto je necháme nasakovat rum alespoň pár hodin.
V rendlíčku si rozehřejeme tuk. Ten poté dáme na chvíli vychladnout. V hrníčku si dáme ohřát asi 50 ml mléka tak, aby bylo vlažné. Do mléka zamícháme dvě lžičky cukru a rozdrobíme droždí. Hrníček přiklopíme talířkem a necháme vzejít kvásek. Mezitím si ve větší míse smícháme mouku, sůl a cukr. Po důkladném promíchání přidáme i zbylé suroviny - mléko, zchladlý rozehřátý tuk, žloutky a rozinky v rumu. Vše důkladně vypracujeme. Těsto na mazanec je nutné vypracovávat alespoň 8 - 10 minut, aby bylo vláčné a nechytalo se k míse. Podle potřeby můžeme přidat ještě trochu mouky či vody.
Vzniklé těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme přibližně hodinu kynout. Těsto by mělo zhruba zdvojnásobit svou velikost.
Z vykynutého těsta uděláme dva bochánky. Na nich nožem z vrchu uděláme křížek, aby nám v troubě nepopraskaly. Potřeme je žloutkem a posypeme mandlemi.
Mazance naší babičky dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Do trouby spolu s mazanci dáme hrníček nebo plech s vodou. Mazance jsou pak vláčnější. Po 10 minutách vodu z trouby vyndáme a teplotu stáhneme na 160 °C. Mazance pečeme ještě dalších cca 15 - 20 minut do zhnědnutí.
Mazanec naší babičky po upečení nakrájíme a podáváme nejlépe k čaji.