Mazanec s vůní exotiky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 220 g máslo 4 ks žloutek 350 - 400 ml mléko 1/2 ks pomeranč 1,5 kostka droždí 220 g cukr krupice 1 lžíce cukr krupice 50 g ořechy 1 balíček vanilkový cukr 1000 g polohrubá mouka 150 g kandovaný ananas
Postup Mazanec s vůní exotiky
Postup přípravy receptu
-
Kandovaný ananas nakrájíme na kostičky a zakapeme šťávou. Ořechy nakrájíme nadrobno
Ve větší míse utřeme máslo s cukrem a žloutky do světlé pěny
Do misky rozdrobíme droždí, zasypeme ho lžící cukru a zalijeme 100 ml vlažného mléka. V teple necháme vzejít kvásek
K utřenému máslu přisypeme prosátou mouku se špetkou soli, vlijeme kvásek a přidáme kůru, vanilkový cukr, ořechy a ananas. Vařečkou zpracováváme a postupně přiléváme zbylé mléko. Každá mouka saje jinak, proto mléko přiléváme postupně. Pokud jsme zvyklí hníst těsto na vále, nasypeme mouku na vál a přidáme utřené máslo a ostatní ingredience. Vypracujeme nelepivé těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout
Z vykynutého těsta utvoříme dva bochánky a potřeme je rozšlehaným vejcem. Nahoře nezapomeneme udělat malý křížek. Bochánky necháme ještě 15 minut kynout
Mazanec s vůní exotiky pečeme v předehřáté troubě 10 minut na 220 °C. Pak bochánky znovu potřeme zbylým vejcem, teplotu snížíme na 150 °C a pečeme asi 25 - 30 minut. Špejlí zkusíme, přikryjeme alobalem a ještě většinou 10 - 15 minut dopékáme
Vychladlý mazanec s vůní exotiky posypeme cukrem.