Mazanec s vůní exotiky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
220 g máslo
4 ks žloutek
350 - 400 ml mléko
1/2 ks pomeranč
1,5 kostka droždí
220 g cukr krupice
1 lžíce cukr krupice
50 g ořechy
1 balíček vanilkový cukr
1000 g polohrubá mouka
150 g kandovaný ananas

Postup přípravy receptu

  1. Kandovaný ananas nakrájíme na kostičky a zakapeme šťávou. Ořechy nakrájíme nadrobno

  2. Ve větší míse utřeme máslo s cukrem a žloutky do světlé pěny

  3. Do misky rozdrobíme droždí, zasypeme ho lžící cukru a zalijeme 100 ml vlažného mléka. V teple necháme vzejít kvásek

  4. K utřenému máslu přisypeme prosátou mouku se špetkou soli, vlijeme kvásek a přidáme kůru, vanilkový cukr, ořechy a ananas. Vařečkou zpracováváme a postupně přiléváme zbylé mléko. Každá mouka saje jinak, proto mléko přiléváme postupně. Pokud jsme zvyklí hníst těsto na vále, nasypeme mouku na vál a přidáme utřené máslo a ostatní ingredience. Vypracujeme nelepivé těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout

  5. Z vykynutého těsta utvoříme dva bochánky a potřeme je rozšlehaným vejcem. Nahoře nezapomeneme udělat malý křížek. Bochánky necháme ještě 15 minut kynout

  6. Mazanec s vůní exotiky pečeme v předehřáté troubě 10 minut na 220 °C. Pak bochánky znovu potřeme zbylým vejcem, teplotu snížíme na 150 °C a pečeme asi 25 - 30 minut. Špejlí zkusíme, přikryjeme alobalem a ještě většinou 10 - 15 minut dopékáme

  7. Vychladlý mazanec s vůní exotiky posypeme cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!