Slané kynuté trojúhelníky se semínky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

3 lžičky sůl
sůl
1 ks vejce
3 ks žloutek
žloutek
1 lžička cukr krystal
100 ml slunečnicový olej
250 ml vlažné mléko
1 lžíce sezamové semínko
100 g čerstvé máslo
1 lžíce celý kmín
25 g čerstvé droždí
500 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, do jamky v mouce rozdrobíme droždí, zalijeme asi 100 ml vlažného mléka, necháme vykynout kvásek (asi 15 minut), přidáme vejce a mléko (přidáváme po troškách)

  2. Všechno spojíme v těsto, přilijeme olej a zapracujeme do těsta, až se na povrchu začnou tvořit velké bubliny a vznikne pružné lesklé poloměkké těsto, které přikryjeme utěrkou. Těsto necháme na teple odpočívat 15 minut

  3. Mezitím umícháme změklé máslo se solí a vaječnými žloutky na krém, kterým budeme plnit těsto. Odpočinuté těsto dáme na pomoučněnou desku, nožem rozdělíme na polovinu, propracujeme ho rukama, jeden bochník odložíme přikrytý bokem

  4. Bochník těsta rozválíme do tvaru obdélníku o velikosti 30 x 40 cm, rovnoměrně naneseme máslový krém na těsto tak, že po obvodě vynecháme volný pás o šířce asi 4 cm a od delší strany srolujeme do závinu, který pokrájíme na 12 trojúhelníků a uložíme na plech vystlaný pečícím papírem. Stejně postupujeme i s druhým bochníkem těsta

  5. Trojúhelníky necháme 15 minut kynout v teple, potom je potřeme vaječným žloutkem, polovinu trojúhelníku posypeme kmínem a druhou polovinou sezamem

  6. Kynuté trojúhelníky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 - 25 minut do zlato-hnědé barvy

  7. Slané kynuté trojúhelníky se semínky podáváme teplé jako slanou pochoutku na pohoštění a také jako přílohu k sytým polévkám na kyselo a k různým gulášům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!