Slané kynuté trojúhelníky se semínky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 3 lžičky sůl sůl 1 ks vejce 3 ks žloutek žloutek 1 lžička cukr krystal 100 ml slunečnicový olej 250 ml vlažné mléko 1 lžíce sezamové semínko 100 g čerstvé máslo 1 lžíce celý kmín 25 g čerstvé droždí 500 g hladká mouka extra speciál 00
Postup Slané kynuté trojúhelníky se semínky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, do jamky v mouce rozdrobíme droždí, zalijeme asi 100 ml vlažného mléka, necháme vykynout kvásek (asi 15 minut), přidáme vejce a mléko (přidáváme po troškách)
Všechno spojíme v těsto, přilijeme olej a zapracujeme do těsta, až se na povrchu začnou tvořit velké bubliny a vznikne pružné lesklé poloměkké těsto, které přikryjeme utěrkou. Těsto necháme na teple odpočívat 15 minut
Mezitím umícháme změklé máslo se solí a vaječnými žloutky na krém, kterým budeme plnit těsto. Odpočinuté těsto dáme na pomoučněnou desku, nožem rozdělíme na polovinu, propracujeme ho rukama, jeden bochník odložíme přikrytý bokem
Bochník těsta rozválíme do tvaru obdélníku o velikosti 30 x 40 cm, rovnoměrně naneseme máslový krém na těsto tak, že po obvodě vynecháme volný pás o šířce asi 4 cm a od delší strany srolujeme do závinu, který pokrájíme na 12 trojúhelníků a uložíme na plech vystlaný pečícím papírem. Stejně postupujeme i s druhým bochníkem těsta
Trojúhelníky necháme 15 minut kynout v teple, potom je potřeme vaječným žloutkem, polovinu trojúhelníku posypeme kmínem a druhou polovinou sezamem
Kynuté trojúhelníky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 - 25 minut do zlato-hnědé barvy
Slané kynuté trojúhelníky se semínky podáváme teplé jako slanou pochoutku na pohoštění a také jako přílohu k sytým polévkám na kyselo a k různým gulášům.