Velikonoční slané kroucené pečivo recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 2 ks vejce 1 ks bílek 50 ml slunečnicový olej 500 ml vlažné mléko 7 špetek hrubozrnná sůl 7 špetek celý kmín 50 g čerstvé droždí 700 g hladká mouka extra speciál 00 1 lžička cukr krystal na posypání droždí 2 lžičky cukr krystal do mouky
Postup Velikonoční slané kroucené pečivo
Postup přípravy receptu
-
Do misky rozdrobíme drožd, posypeme cukrem, ohřejeme mléko, polovinou vlažného mléka zalijeme droždí a necháme na teple vykynout kvásek - asi 30 minut
V míse dobře rozšleháme vejce s olejem, přilijeme vykynutý kvásek, přisypeme 400 g prosáté mouky, sůl, cukr a pomocí vidličky zpracujeme na husté lité těsto, které zalijeme druhou polovinou vlažného mléka a za postupného přidávání zbylé mouky po troškách pomalu a důkladně mícháme rukama, až se suroviny spojí na hladké lesklé pružné a nelepivé měkké těsto
Těsto zpracováváme, dokud se těsto neodděluje od rukou i stěn mísy a na povrchu se tvoří velké bubliny, pozor, nepřehnat nadměrným přidáváním mouky! Těsto musí zůstat velmi měkké. Z těsta vytvarujeme bochník, jemně ho posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu
Potom těsto vyklopíme na silně pomoučněnou desku, nepřepracujeme ho, jen velmi jemně z něho jen tak vzdušně vytvarujeme válec, který ostrým nožem rozdělíme na 20 přibližně stejných častí. Dále už není potřeba podsypávat moukou a z každé části opravdu jen zlehka uděláme váleček o délce asi 40 cm
Tento váleček ohneme v polovině tak, aby nožičky směrovaly dolu k nám, postupně je splétáme překládáním obou nožiček přes sebe tak, aby překládání bylo vždy navrchu a netočilo se dokola a ostatní zůstalo pěkně na desce. Potom dolní konce spojíme jemným stisknutím a zasunutím pod vzniklý jednoduchý vrkoč
Vrkoče dáme na plech vyložený teflonovou fólií nebo pečícím papírem, klademe dále od sebe, aby se při kynutí nespojily navzájem. Vrkoče potřeme rozšlehaným vaječným bílkem a posypeme celým kmínem. Nyní jsem hrubozrnnou sůl nedala, ale vy ji však můžete dát, případně posypat i kmínem
Na spodek trouby dáme hrneček s vroucí vodou. Kroucené pečivo pečeme na střední příčce v troubě vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev asi 16 minut, až se povrch zbarví do pěkné zlatožluté barvy. Potom pečivo vybereme z trouby a necháme vychladnout na mřížce
Vychladlé pečivo dáme do košíku a podáváme k uvařené domácí šunce a jiným velikonočním dobrotám na snídani. Pečivo servírujeme k pohoštění návštěvám a hodí se k němu dobře vychlazené orosené pivo. Toto slané velikonoční pečivo je na povrchu krásně křupavé a přitom uvnitř měkké a vláčné. Pečivo je velmi vhodné i na různé slavnostní příležitosti
Na průřezu je vidět, jak je pečivo nadýchané a pórovité. Je to velmi chutné, jemné a lehké slavnostní dekorativní pečivo a hodí se k různým nářezům ze salámů, šunce, masu, salátům, studeným mísám, sýrům, domácí tlačence, zabíjačkovým dobrotám, paštikám, plněným vejcím, různě plněné zelenině, sytým polévkám, gulášům nebo samostatně s máslem a se sklenicí mléka nebo čaji
Kdysi toto pečivo pekla moje drahá dobrá babička na Velikonoce. Pečivo bylo úžasně chutné, lehké, nadýchané, slavnostní a dekorativní. Pečivo se podávalo ke snídani na Velikonoce pro nás i pro koledníky k velikonočním dobrotám. Přidávám její velmi starý a výborný recept k velikonočním svátkům.